Prekomjerno izlaganje djeteta ekranima spada u zanemarivanje djeteta s dugoročnim posljedicama smatraju stručnjaci. Zbog prekomjerne izloženosti ekranima kod djece se javlja ekranizam, a djeca sve češće imaju problem s ranim progovaranjem. Kasnije se javljaju poremećaji pažnje i dijete često nema dvosmjernu komunikaciju.

Pedijatar u Domu zdravlja Prijedor Tanja Kukić ističe da u najranijem uzrastu ako su djeca previše izložena ekranima možemo zapaziti usporen kognitivni i neurološki razvoj, kašnjenje u neurološkom razvoju.

„Veoma često viđamo kašnjenje u razvoju govora kod djece. Kod veće djece su ti problemi koji mogu nastati kao posljedica pretjeranog izlaganja ekranima raznoliki. Možemo da imamo poremećaj pažnje, koncentracije, poremećaj učenja, sve to može da dovede do pada u školskom uspjehu, djeca mogu da razviju poremećaj spavanja, zatim ako više gledaju ekrane, manje se bave fizičkom aktivnošću rizikujemo gojaznost koja sa sobom nosi sve neke druge komplikacije“, navodi Kukić.

Mozak djeteta u prve tri godine je najosjetljiviji i tad je negativan uticaj najviše izražen. Djeci od 3 do 6 godina se može dozvoliti gledanje nekih sadržaja od pola do sat vremena. Stručnjaci poručuju roditeljima da i sadržaj kojem izlažu djecu treba biti na maternjem jeziku, jer kako kažu, ima slučajeva da dijete progovori na engleskom. Psiholozi ističu da je roditljski posao ozbiljan i odgovoran. Kod ekranizma je vdljiva pojava da nedostaje ljudska interakcija.

Psiholog u Centru za mentalno zdravlje u Prijedoru Vanja Dejanović naglašava da roditelji imaju izuzetno važnu ulogu i da moraju biti maksimalno posvećeni djetetu.

„Kada ta interakcija i taj odnos ostane neizgrađen ostaju neizgrađene i ostale komponente jedne ličnosti, prije svega mislim na tu emotivnu i mentalnu. Nemogućnost uspostavljanja odnosa sa drugima takođe dovodi do izostanka onih sredstava u odnosu na koje bi se to biće osjećalo osnaženo i dovoljno pripremljeno da odgovori na zahtjev svog življenja , da se snađe u nekim novim situacijama „, navodi Dejanović.

Psiholozi kažu da roditelji moraju biti posvećeni djetetu, da mu se obraćaju , da slušaju njegove potrebe i da mu daju ljubav i pažnju. Brojnost djece sa simptomima na koje ukazuje struka, alarm su za cjelokupno društvo, a naročito roditelje da – ukoliko želimo zdravu djecu – moramo im vratiti djetinjstvo sa puno igre s vršnjacima, bez ekrana.

kozarski.com