Pukovnik Zlatan Crnalić, jedan od preživjelih pilota koji su oboreni iznad Novog Travnika u februaru 1994. godine preminuo je danas u 61. godini nakon kraće i teške bolesti.

Komemoracija će biti održana u Narodnom pozorištu Republike Srpske u ponedjeljak 06. maja u 10.00 časova, a sahrana će biti u ponedjeljak 06. maja u 12.00 časova na groblju Pobrđe u Banjaluci.

Iza Crnalića je ostala supruga, kćerka i dvije unuke.

Crnalić je rođen 28.10.1963. godine u Prijedoru, a školovao se na Vazduhopolovnoj gimnaziji u Mostaru u 18. klasi. Odmah po završetku, 1982. godine, upisuje 35. klasu Vazduhoplovne vojne akademije u Zadru i istu završava 1986. godine u zvanju pilot aviona i činu potporučnik.

Početkom raspada Јugoslavije svoj profesionalni put pilota je nastavio uz svoju jedinicu, tako da je u avgustu 1992. godine zajedno sa jedinicom prebazirao na aerodrom “Mahovljani” kod Banjaluke. Za svoj doprinos naporima i borbi u Vojsci Republike Srpske odlikovan je Karađorđevom zvijezdom drugog reda od Predsjednika Republike Srpske.

Interesantan je podatak da je 28.02.1994. godine, tokom izvođenja jednog od letova u direktnom okršaju sa američkim “F-16” iz snaga NATO-a i pored velikih oštećenja uspio bezbjedno da vrati svoj avion na aerodrom polijetanja.

Bio je dugogodišnji član Aero kluba “Prijedor”.

RTRS