Etno društvo „Srpski sokolovi Kozare“ Urije-Prijedor večeras je održalo godišnji koncert u Pozorištu Prijedor, a iako relativno mlado društvo, jer su osnovani u aprilu prošle godine, radom su dokazali da mogu stati rame uz rame i sa društvima koja postoje mnogo duže od njih.

Na sceni se tokom koncerta i prvog kojeg ovo društvo organizuje u gradu na Sani pojavilo oko stotinu izvođača.

Predsjednik Etno društva „Srpski sokolovi Kozare“ Urije-Prijedor Miljan Banović je istakao da je društvo osnovano u aprilu prošle godine, te da trenutno broji 140 članova.

„Od tih 140 članova, 100 je aktivno raspoređenih u četiri sekcije, to je muzička sekcija, folklorna , sekcija izvornog melosa i sekcija izrade narodnih rukotvorina. Svaka sekcija ima svoje grupe. Osnovni cilje našeg društva je očuvanje tradicije i pjevanje izvorne pjesme, a večeras ćemo na jedan nama prikladan način predstaviti našu Kozaruz i predstaviti naš Grmeč“, rekao je Banović.

Iz „Zavičajne zajednice Republika Srpska“ u Subotici poručuju da su sa prijedorskim društvom realizovali do sada tri ozbiljna projekta.

Miroslav Karan, predsjednik Skupštine „Zavičajne zajednice Republika Srpska“ iz Subotice je naglasio da se bave okupljanjem srpskog naroda koji vodi porijeklo sa prostora Republike Srpske, a koji su došli u Suboticu i tamo se nastanili, žive i rade.

„Naš cilj je da kroz naše aktivnosti očuvamo srpsku kulturu, istoriju i tradiciju koju je narod ponio sa ovih krajeva i da to kroz razne događaje, razne projekte implementiramo ljudima, približimo im i pokušamo da utičemo na svijest ljudi, jer mislim da u današnje vrijeme očuvanje istorije identiteta jednog naroda, postojanje jednog naroda, zavičajnost jednog naroda je veoma važno, jer vidimo u kakvim se vremenima nalazimo“, poručio je Karan.

Gradska uprava Prijedor mnogo pažnje poklanja kulturi, te podržava rad svih društava koje čuvaju tradiciju i srpske običaje.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor je rekao da je Etno društvo „Srpski sokolovi Kozare“ jedno društvo koje je na ponos ne samo Prijedora i čitave Kozare, nego i cijelog potkozarskog kraja.

„Zaista ovo što ljudi rade je nešto izvanredno, što su za veoma kratko vrijeme , kratak vremenski period od godinu dana su napravili mnoge iskorake. Napravili su mnoge, odlične rezultate. Mogu reći da su pokazali kako se za kratko vrijeme veliki trud, rad isplati i kako se rezultati postižu. Ne samo kad govorim o rezultatima što se tiče lokalnog nivoa i republičkog, već i međunarodnog karaktera. Nastupali su širom, a mogu slobodno reći bivše nam države i donijeli su mnoga priznanja, mnoge nagrade. Grad Prijedor je ponosan na to i ja ovo govorim zaista iskreno, onako iz srca“, naglasio je Javor.

Javor je naglasio da je lokalna zajednica prepoznala sve što radi ovo društvo, da je to podržala, što će raditi i ubuduće.

Grad Prijedor je stavio akcenat na kulturu, upravo na kulturno-umjetnička društva, a po riječima gradonačelnika Javora to je jedan od prioriteta,
ukoliko se želi sačuvati naša istorija, tradicija i naši korijeni.

Javor je takođe naglasio da su „Srpski sokolovi Kozare“ na najbolji način kroz izvornu pjesmu prezentovali upravo našu tradiciju i istoriju, te da grad Prijedor ima s čim da se ponosi.

Etno društvo “Srpski sokolovi Kozare” Urije-Prijedor su uručili zahvalnice i priznanja predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, koju je preuzela izaslanik predsjednika RS Mira Zgonjanin, gradonačelniku Prijedora Slobodanu Javoru, “Zavičajnoj zajednici Republike Srpske iz Subotice i brojnim pojedincima, preduzećima i ustanovama.

kozarski.com