Tradicionalne 63. međunarodne ulične trke Prijedor 2024 biće održane 15. maja, a njen promoter će biti Dragoslav Prpa, dugogodišnji reprezentativac Jugoslavije, Srbije i višstruki pobjednik ove ulične trke.

Na sjednici Organizacionog odbora koja je danas održana u Prijedoru potvrđeno je da se pored učešća prijedorskih osnovaca i srednjoškolaca očekuje i nastup atletičara iz nekoliko zemalja regiona koji će nastupati pod motom ” Srcem za Prijedor”.

Organizator Međunarodnih uličnih trka u Prijedoru je Društvo pedagoga fizičke kulture grada čiji je predsjednik Veljko Janjetović novinarima izjavio da sve pripreme idu po planu te da očekuju veoma dobar odziv kod seniora i seniorki.

Predstavnik ministarstva porodice, omladine i sporta Nenad Rađević rekao je da ovo ministarstvo već godinama podržava ovu sportsku manifestaciju koja po kvalitetu to i zaslužuje.

“Kada samo ove godine pogledate broj učesnika i zemalja koje će učestvovati to je zaista jedan visok nivo , visok rejting tako da je sigurno da će podrška ministarstva biti tu, a održati 63 trke i kada u ovih teškim vremenima imati visoke novčane nagrade za učesnike to je garant da će ova trka biti još kvalitetnija i još bolja”, rekao je Rađević.

Načelnik Odjeljenja ua kulturu, međunarodnu saradnju, sport i NVO Aleksandar Milješić istakao je da je grad ponosan na ovu manifestaciju koja je dio programa kojima se obilježava 16. maj- Dan grada.

“Mi želimo da ovo nastavi da bude velika tradicija i festival sporta i mladosti i da svi naši sugrađani uživaju u tome”, rekao je Milješić.

On je dodao da su odlukom gradonačelnik Prijedora Slobodana Javora nagrade za trke i u muškoj i u ženskoj seniorskoj konkurenciji 1.000 eura što ovu trku svrstava među najznačajnije kako u regionu tako i u ovom dijelu Evrope.

Prema najavama organizatora očekuje se dolazak atletičara Jana Kokalja iz Slovenije koji je 2022.godine pobijedio na ovoj trci, potom prošlogodišnji pobjednik Kenijac Majo Kimajo te još atletičara iz Kenije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Rusije, SAD, BiH i Republike Srpske.

Aktivi direktora osnovnih i srednjih škola daće značajan doprinos ovoj manifestaciji i njenoj masovnosti.

Inače, ove ulične trke se već godinama nalaze u kalendaru Evropske atletske asocijacije.

Pored sportskog značaja , trke imaju i druge aspekte, kao što su okupljanje i druženje sportista, promocija grada i njegovih privrednih i kulturnih potencijala.

Organizator Međunarodnih uličnih trka u Prijedoru je Društvo pedagoga fizičke kulture grada , a pokrovitelji Grad Prijedor i Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport Republike Srpske.

prijedorgrad.org