Vještaci odbrane bračnog para Ilije i Božane Kovačić koje optužnica tereti za pokušaj ubistva, utvrdili su nakon psihijatrijske analize da ne postoji opasnost da će optuženi ponoviti djelo ili počiniti neko drugo, teže krivično djelo.

Bračni par Ilija i Božana Kovačić, roditelji dvoje djece, od februara prošle godine nalaze se u pritvoru pod optužbom da su pokušali ubiti komšiju u mjestu Kriva Rijeka kod Kozarske Dubice.

U nastavku suđenja u Okružnom sudu u Prijedoru psihijatrijsko vještačenje za optuženu Božanu utvrdilo je između ostalog, da je optužena u vrijeme izvršenja krivičnog djela bila u stanju privremene duševne poremećenosti, koje je nastalo zbog izloženosti stresnim faktorima.

– Stanje sposobnosti shvatanja značaja djela, kao i mogućnost upravljanja postupcima su kod Božane Kovačić bili isključeni- navedeno je između ostalog u nalazu vještaka odbrane.

Vještak odbrane je ujedno zaključio da optužena nije sklona nasilnom ponašanju, te je zaključio da ne postoji opasnost da bi Božana mogla ponoviti krivično djelo.

U Prijedoru nastavljeno suđenje bračnom paru koji je 10 mjeseci u pritvoru: Mobilnim telefonima snimali pokušaj ubistva, kritičnog dana više puta zvali policiju

Nalaz vještaka psihijatra za optuženog Iliju Kovačića između ostalog navodi, da optuženi u vrijeme krivičnog djela, a zbog emocionalne nestabilnosti, nemogućnosti kontrole impulsivnosti, te povišene emocionalne napetosti, nije bio u mogućnosti da shvati značaj djela i upravlja svojim postupcima.

Optuženi Ilija Kovačić ujedno ima i emocionalno nestabilni poremećaj ličnosti zbog kojeg mu je svojevremeno prekinut i vojni rok.

Advokat optuženih Saša Labotić istakao je da je psihijatrijsko vještačenje urađeno na zahtjev odbrane, a ne tužilaštva, iako je to uobičajeno kod ovakvih krivičnih djela.

Za odbranu je nalaz povod da se optuženi konačno puste na slobodu iz pritvora u kojem su od februara prošle godine.

Optužnica
Prema navodima iz optužnice Okružnog javnog tužilaštva Prijedor, slučaj koji je kvalifikovan kao pokušaj ubistva dogodio se 4. februara prošle godine u mjestu Kriva Rijeka kod Kozarske Dubice, a motiv za netrpeljivost između aktera koja je kulminirala pucnjavom jesu narušeni komšijski odnosi čije se parcele nalaze jedna uz drugu.

Prvo je kako se navodi, kritičnog dana oko 15 časova, optuženi Ilija parkirao svoj automobil i to, kako precizira tužilaštvo, na izlaz sa parcele na kojoj su već bila parkirana vozila oštećenih Siniše Janjetovića i njegovog zeta Dušana Vukote. Oko 17.30, Vukota dovozi traktor kojim namjerava da pomjeri auto Kovačića. U tom trenutku nailazi Ilija držeći mobilni telefon u desnoj ruci i snima Dušana Vukotu, ali i ostale prisutne. Tada reaguje Siniša Janjetović i udarcem izbija telefon iz ruke Iliji, ali je optuženi drugom rukom, iz jakne izvadio plinski pištolj „Zoraki“ i uperio ga prema Janjetoviću, koji mu pokušava oduzeti pištolj. Ilija je ispalio tri metka povlačeći se unazad. Vukote ubrzo obaraju Iliju na zemlju, a onda se na mjestu obračuna pojavljuje Ilijina supruga Božana. Ilija traži od Božane da puca u vazduh, što ona i čini, a zatim, kako se navodi u optužnici, da puca u onog koji drži Iliju na zemlji.

U tom trenutku oštećeni Dušan Vukota udara Božanu metalnom šipkom u glavu i preskače ogradu, pokušavajući da od Božane otme pištolj. Tada je Božana, kako navodi optužnica, u namjeri da ubije oštećenog Dušana, iz neposredne blizine ispalila dva metka od kojih jedan metak pogađa u šaku Dušana Vukotu, a drugi u grudni koš, zaključeno je u optužnici.

srpskainfo.com