U selu Lamovita obilježena je 82. godišnjica od formiranja Prve krajiške proleterske narodnooslobodilačke udarne brigade.

Tim povodom služen je parastos i položeni vijenci kod spomenika palim borcima ove brigade , ali i poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata, tokom kojeg je poginulo 16 mještana.

Predsjednik prijedorske organizacije SUBNOR-a Veljko Rodić podsjetio je da je ova brigada imala hrabrost, junaštvo i sve ono što je krasilo partizanskog borca.

“Brigada je prešla 21.000 kilometara. Krenula je odavde 21. maja 1942. godine kada je ovaj kraj bio jedini slobodan u porobljenoj Evropi. Tada, kada se 25 dana živjelo u slobodi, stvoreni su bili uslovi da se formira ta brigada, treća po redu u zemlji. Svaki drugi dan je vodila bitke i imala je 399 bitaka. Iz neprijateljskih redova je izbacila 14.847 neprijateljskih vojnika, a to je ogroman doprinos u borbi protiv fašizma”, izjavio je Rodić novinaima.

Dodao je da je kroz nju prošlo 17.000 boraca, da su poginula 2.134 borca i oko 2.700 ranjeno.

“Odavde je krenulo 1.186 boraca, koliko ih je bilo na smotri, a kuda je god brigada prolazila priključivali su joj se borci iz drugih krajeva tako da je učestvovala u bitkama u BiH, Srbiji, u oslobođenju Beograda, na Sremskom frontu, u oslobođenju Zagreba i sve do granice sa Slovenijom, a gore je trebalo sačekati i ne dozvoliti da iz zemlje pobjegnu oni koji su okrvarili ruke i počinili zločine u ovoj zemlji, trebali su nekome da odgovaraju”, naveo je Rodić.

Načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Ranko Kolar je istakao da je naša obaveza i dužnost da prenesemo mladim generacijama put naših predaka.

“To je bio put slobode, antifašizma, put mira na ovim prostorima, jer da nije bilo naših predaka ne bi bilo ni mira na ovim prostorima, a zajedno sa ostalim snagama pobijeđen je fašizam kao najveće zlo 20. vijeka. U ovoj godini obilježavmo 32 godine od formiranja Vojske Republike Srpske kao jedan od najznačajnijih datuma u bližoj istoriji srpskog naroda. Formiranjem Vojske Republike Srpske stvorena je i Republika Srpska u kojoj danas živimo u miru i slobodi”, rekao je Kolar.

Iz redova Prve krajiške proleterske narodnooslobodilačke udarne brigade poteklo je 25 narodnih heroja, brigada je šest puta bila pohvaljena od vrhovnog komandanta, a pored mnogih odrena koje je dobila , odlikovana je i Ordenom narodnog heroja koji joj je uručen u Lamovitoj 25.maja 1975. godine.

prijedorgrad.org