U Pozorištu Prijedor održan je koncert „Oj Kozaro ti si naša mati“ koji je organizovalo Kulturno-umjetničko društvo „Šarenica“.

Igrama sa Ozrena i Podgrmeča nastupio je Ansambl narodnih igara i pjesama „Veselin Masleša“ iz Banjaluke.

Umjetnički rukovodilac ovog Ansambla Goran Pupac kaže da rado prihvataju pozive za gostovanje u Republici Srpskoj.

„Ansambl ‘Masleša’ je posvećen upravo čuvanju tradicije, običaja i igara iz našeg kraja, evo i večeras smo odlučili da to budu Ozren i Podgrmeč koji su neke mikroregije u Republici Srpskoj i za nas je to prioritet, prevashodno se bavimo očuvanjem tradicije našeg naroda iz RS , ali i iz BiH“, kaže Pupac.

Prvi put u Prijedoru su zaigrali članovi Ansambla narodnih igara i pjesama Vojnić iz istoimenog malog mjesta u Hrvatskoj na Kordunu.

Voditelj ovog Ansambla Čedomir Studen kaže da su ponosni što okupljaju oko 60 članova svih nacija iz Vojnića, mjesta koje ima 3.500 stanovnika.

„Mi smo Ansambl koji je relativno i specifičan za ova vremena s obzirom da u našem Ansamblu igraju zajedno Srbi, Hrvati i Bošnjaci. Mi smo mjesto koje ima višenacionalni sastav i u principu naš Ansambl je odraz i demografske strukture u Vojniću. Pretežno igramo srpske igre zato što mlade ljude možete motivisati sa živim igrama, a to su igre pretežno iz srpskog dijela. Nastupali smo dosad po BiH, Sloveniji, Hrvatskoj, Bugarskoj, imamo sada i nastup na Evropskoj smotri srpskog folklora dijaspore. Specifično je i zanimljivo reći da većinom srpsku kulturu i srpske običaje podržavaju i pomažu i djeca hrvatske i bošnjačke nacionalnosti što je nama zajedno jedan podsticaj da radimo dobro i da se sva ta djeca izuzetno dobro slažu“, izjavio je Studen.

Gosti „Šarenice“ bili su i članovi prijedorskog SKUD-a „Dr Mladen Stojanović“ koji su se predstavili igrama sa Grmeča i Kosova polja.

„U regiji Prijedor ima veliki broj registrovanih društava, jako je bitno da se družimo, uspostavimo prijateljstva, da se razmjenjuju kontakti , iskustva, znanja i sve ostalo što slijedi“, izjavio je Mladen Radić, umjetnički rukovodilac SKUD-a „Dr Mladen Stojanović“.

Umjetnički rukovodilac KUD-a „Šarenica“ Milana Lukić kaže da je cilj koncerta čuvati tradiciju ovog kraja.

„Mislimo da se najviše zaboravljaju naše Potkozarje i Kozara. Osmislili smo da u prvom bloku programa budu igre i pjesme iz Republike Srpske, potom u drugom bloku se dotičemo Srbije i naravno onda još imamo igara i pjesama iz Republike Srpske. Osmišljeno je baš da sačuvamo tu našu tradiciju koja se zaboravlja jer svi teže da njeguju druge tradicije, a najmanje naše tako da mislim da sam naziv govori upravo ono što i treba da se sačuva, tradicija i običaji Potkozarja“, izjavila je Lukićeva.

Načelnik Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije Aleksandar Milješić kaže da Gradska uprava ima veoma dobru saradnju sa svim kulturno-umjetničkim društvima, čiji rad podržavaju i sredstvima iz gradskog budžeta.

„Gradska uprava i resorno Odjeljenje zajedno sa gradonačelnikom Javorom su u konstantnom kontaktu sa svim kulturno-umjetničkim društvima u našem gradu i svim udruženjima koja se bave amaterizmom u kulturi. Imamo kontinuirane razgovore, sarađujemo, osluškujemo njihove potrebe i na bazi toga ove godine smo kreirali budžet koji je za svaku pohvalu. Za kulturno-umjetnička društva i amaterizam u kulturi imamo značajno povećanje sredstava koja iznose 180.000 KM ove godine. Plod toga jesu ovako veliki koncerti, dobri koncerti. Mogu da istaknem rad KUD-a ‘Šarenica’ i da ga pohvalim ovom prilikom. To je društvo koje radi mnogo i polaže mnogo na mlađe naraštaje“, izjavio je Milješić.

KUD „Šarenica“ ima 250 aktivnih članova raspoređnih u 17 grupa u Rasavcima, Orlovcima, Trnopolju i Garevcima. Ovo društvo je osnovano prije 11 godina.

kozarski.com