Suđenje Marku Munjizi iz Prijedora za ucjenu vršioca dužnosti direktora Investiciono-razvojne banke /IRB/ Republike Srpske Dražena Vrhovca odgođeno je zbog nedolaska tužioca, a Osnovni sud u Prijedoru je novi termin zakazao za 21. juna.

Postupajući sudija Zoran Milojica rekao je da je Okružno javno tužilaštvo Prijedor 25. aprila zatražilo odgodu ovog ročišta iz razloga što postupajući tužilac ima ranije zakazano drugo ročište, a tužilaštvo ne može obezbijediti zamjenu.

“Sud nije odobrio odgađanje tako da će Okružno javno tužilaštvo biti pozvano da obrazloži nedolazak, nakon čega će sud odlučiti o eventualnom kažnjavanju tužioca”, rekao je Milojica.

Za danas je bilo predviđeno saslušanje oštećenog Dražena Vrhovca u svojstvu svjedoka i svjedoka Stanislava Liščinskog.

Vrhovac je danas obavijestio sudiju da će u vrijeme kada je zakazano naredno ročište biti na službenom putu, te je sudija za taj dan najavio saslušanje svjedoka Željka Stojića i Danka Karanovića, a vršioca dužnosti direktora IRB-a obavijestio da će dobiti poziv za neko od budućih ročišta.

Početak glavnog pretresa u ovom predmetu bio je prvobitno zakazan za 9. aprila, ali je tada odgođen zbog bolesti sudije Milojice.

Pred ovim sudom se 23. marta prošle godine Munjiza izjasnio da nije kriv.

U optužnici se navodi da je Munjiza u januaru 2022. godine zaprijetio Vrhovcu da će nastaviti sa iznošenjem informacija i objavom novih članaka o, kako se navodi, “kriminalu koji je počinio IRB-u”, ukoliko ga ne zaposli u Agenciji za istrage i zaštitu BiH ili mu, umjesto toga, ne da 100.000 KM.

Oštećeni je 27. januara 2022. predao optuženom 10.000 KM avansa u prethodno obilježenim novčanicama, a neposredno nakon primopredaje pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet uhapsili su Munjizu, koji je proveo mjesec dana u pritvoru.

Krivičnim zakonika Republike Srpske propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina za onoga ko u namjeri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, zaprijeti drugom da će protiv njega i njemu bliskih lica otkriti nešto što bi škodilo njihovoj časti i ugledu i time ga prinudi da nešto učini na štetu svoje imovine.

SRNA
Foto – ilustracija