Danijela Kantar iz Busnova obožava šarati jaja, pa i kad je najumornija, šaranje voskom raznih motiva, kojih u svesci ima preko tri stotine, odmara je i opušta, otkriva za “Kozarski vjesnik”.

Kod komšije je jednom prilikom vidjela šaraljku i jako joj se dopala. „Komšija pravi vrh kojim se šara od naliv pera. Pravi baš lijepe, tanke linije. Poklonio mi je tu šaraljku i evo i dan-danas je koristim“, sa osmijehom priča Danijela. Dok joj je pokojna svekrva bila živa, šarala je, kaže, pred svaki Vaskrs i po 800 jaja.

„Ona je voljela poklanjati jaja. Nekad sam počinjala sa šaranjem 15-tak dana prije Vaskrsa. Ostavim ih u frižider i kad dođe vrijeme, bojim. Ideje uvijek imam, a prvo sam počela šarati cvjetiće, borove grančice, ruže, uglavnom nešto jednostavno. Kad sam stekla više iskustva, šarala sam i crtala razne motive, ali sve sam ih prenosila u svesku, tako da, bez obzira koliko jaja ima, nikad ni jedno nije sa istim motivom“, kaže Danijela.

Svake godine, za crkvu u Busnovima ona našara oko 150 jaja, a ima i dosta onih koji naručuju i žele kupiti ova prava mala remek djela.

„Odnesem ih na Veliki petak, kada se iznosi plaštanica i kada mi kod naše crkve kuvamo krompir, i onda da služimo uz mladi luk i jabuke. Skuha se po 100 kilograma krompira i, vjerujte, ništa ne ostane, toliko bude sladak i ukusan. Treći dan Vaskrsa na Palanci, mjestu odakle potiče naš vladika Jefrem, bude služba i onda tu organizujemo druženje uz tucijadu“, navodi Danijela.

U Busnovima u nedjelju, na Vaskrs, u pet sati ujutru počinje služba na kojoj se vrši i pričešće nakon vaskršnjeg posta, a crkva bude ispunjena vjernicima do posljednjeg mjesta. Za domaća bijela jaja, Danijela se snalazi u selu.

„Ima komšinica kod kojih naručim jaja i mjesec dana unaprijed. Poželjno je da baš budu bijela, a ove godine sam naručila 300 komada. Farbam ih najviše u crvenu boju, ali pomalo i u druge boje zbog dvije unuke“, priča Danijela i dodaje da je za šaranje najbolji domaći vosak, svijeća koja gori, na kojoj se grije vrh šaraljke.

„Imam sreću da se suprug bavi pčelarstvom i da pravimo svoj vosak. On najbolje ostaje na jajima. Moram nešto da naglasim, pošto sam imala situacija gdje ženama pošaljem nekuvana jaja, dakle samo našarana, a one kažu da im nijedna šara nakon kuvanja nije ostala: kada kuvate jaja s voskom, kada želite da ih bojite, morate prvo da ih potopite u ledenu vodu. Sva jaja prije kuvanja moraju odstajati u ledenoj vodi do 15 minuta. Pritom boja ne smije biti vrela. Ja ne koristim prehrambene boje, već kupujem boju za tkanine, to su prirodne boje, jer u njih nije potrebno stavljati sirće. Ako koristite prehrambene boje, morate staviti sirće, a ono će vam obrisati sve šare s jaja. U boju samo stavim so. Prokuvam boju uveče, pustim da se ohladi. Sutradan kad kuvam jaja, stavljam ih iz ledene vode u ledenu boju. Ako kuvam veći broj, kad skuvam jednu količinu, pustim da se ta voda ohladi, prespem dio te boje u neku drugu šerpu, pa onda dolijem hladnu vodu, tako da ona bude mlaka. Na ovaj način vosak nikad neće spasti“, savjetuje Danijela.

Kaže da su joj neke šare posebno drage, pa joj bude žao da se odvoji od njih. Danijelina snaha, na njenu radost, takođe voli šarati jaja, a kako kaže, najbolje je kad se ruka opusti i kad je slobodna. Ističe da ne mora svaka šara biti savršena, pa da čak i one nepravilne znaju izgledati veoma lijepo kada se jaja oboje.

kozarski.com