Proteklih mjesec dana na Odjeljenju pedijatrije Doma zdravlja Prijedor pregledano je u okviru sistematskih pregleda budućih prvačića oko 300 djece.

Uočeno je da pojedina djeca imaju smetnje u govoru, mada manje nego ranijih godina.

Problem je i dalje prisutan kod lošeg držanja i gojaznosti.

Fizijatru je upućen veći broj djece zbog problema sa stopalima i lošeg držanja.

Pedijatar Doma zdravlja Prijedor Tanja Kukić ističe da su ovo problemi koji se ponavljaju iz godine u godinu.

Takođe je istakla da je ove godine smanjen broj djece koja su upućena logopedu.

Određen broj djece ima problem sa prekomjernom tjelesnom masom, a pedijatri poručuju da su djeci veoma važne fizičke aktivnosti.

„Jedan određen broj smo upućivali i nutricionisti na pregled, jer jednostavno nije bilo dovoljno da posavjetujemo, nego treba ipak uraditi specijalistički pregled za dalje, za dijagnostiku, obradu i terapiju“, navodi Kukićeva.

Sistematski stomatološki pregledi su pokazali da određen broj djece ima sanirane mliječne zube, ali i da veliki broj njih nema dovoljno zastupljenu oralnu higijenu i da imaju zubni karijes.

Dajana Brezičanin, stomatolog u školskoj ambulanti OŠ „Desanka Maksimović“ kaže da je ove godine bio primjetan broj djece sa saniranim mliječnim zubima i zalivenim šesticama.

Međutim, po njenim riječima ipak je taj broj nezadovoljavajući .

„Potrebno je da roditelji aktivno učestvuju u održavanju oralne higijene djece, da ih vode na preventivne stomaatološke preglede u ranom djetinjstvu, a da ti pregledi ne budu prvi put kada djecu zaboli zub“, ističe Brezičanin.

Tokom pregleda se otkrije šta dijete jede, kako jede, kakve zdravstvene navike ima, da li redovno pere zube.

Zato je potrebno da se o ovom problemu što više edukuju porodice, ali i društvo o značaju zdravih zuba. Sistematski pregled budućih đaka obuhvata fizički pregled, potom procjenu psihofizičke zrelosti, a po potrebi se obavi i konsultativni pregled psihologa, fizijatra, endokrinologa ili nutricioniste .

kozarski.com