Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima danas je u prostorijama Policijske uprave Prijedor održan sastanak subjekata Regionalnog monitoring tima za borbu protiv trgovine ljudima.

Članovi Regionalnog monitoring tima koji postupaju u skladu sa odredbama Akcionog plana Vlade Republike Srpske za suprotstavljanje trgovini ljudima 2020-2023 razgovarali su o problematici trgovine ljudima i prosjačenja na području grada Prijedora, sa akcentom na pozitivne rezultata rada svih subjekata koji su zaduženi za zaštitu prava žrtava.

Razmijenjene su raspoložive informacije o identifikovanim slučajevima zloupotrebe ljudskih prava, koje je posebno izraženo kroz zloupotrebu lica za prosječanje. Istaknut je značaj promocije letka „Stop prosjačenju“ sa ciljem podizanja svijesti o štetnosti ove društvene pojave i smjernicama da svaki vid zloupotrebe ljudskih prava treba blagovremeno prijaviti nadležnim institucijama.

Na području Policijske uprave Prijedor tokom ove godine nije bilo evidentiranih krivičnih djela trgovine ljudima i krijumčarenja lica, a evidentirano je 18 prekršaja prosjačenja.

Policijska uprava Prijedor apeluje na sve građane da ukoliko imaju saznanja o aktivnostima koje ukazuju na trgovinu ljudima ili su i sami žrtve zloupotrebe, da isto prijave najbližoj policijskoj stanici ili pozivom na servisni broj 122.

PU Prijedor