Udruženje građana “Don” Prijedor u četvrtak je u ovom gradu otvorilo Centar za savjetovanje i zaštitu potrošača s ciljem informisanja, obrazovanja i pomoći građanima u ostvarivanju potrošačkih prava.

Centar je otvoren u okviru projekta “Svi mi smo potrošači” koji se realizuje kroz Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu dva /ReLOaD 2/.

Izvršni direktor “Dona” Murisa Marić najavila je da će otvoreni dani biti održani svakog drugog petka od 10.00 do 14.00 časova i da je plan da dođu do 8.000 potrošača u narednih devet mjeseci, koliko projekat i traje.

“Obići ćemo veliki broj mjesnih zajednica i probaćemo da dođemo do populacije koja nije na društvenim mrežama niti je dovoljno medijski pismena”, rekla je Marićeva dodajući da se samo 0,5 odsto potrošača u Republici Srpskoj obraća za potrošačka prava i probleme.

Marićeva je pojasnila da je Udruženje građana “Don” osnivanjem ovog centra otišlo korak dalje po ugledu na susjedne zemlje gdje ovakvi centri pokrivaju čitave regije.

“Cilj je poboljšati ekonomski položaj građana i podstaći druge lokalne zajednice da i one osnuju slične centre”, istakla je Marićeva na konferenciji za novinare u Prijedoru.

Načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu i pronatalitetnu politiku i demografsku politiku Olivera Brdar Mirković rekla je da je “Don” i ranije učestvovao u ovom programu, da je i ove godine pokazao izuzetan kvalitet i da vjeruje da će projekat biti za dobrobit svih građana.

“Za privredu i građane je važno da imaju mjesto gdje se mogu obratiti za potrebe i probleme s kojima se susreću. Važno je da je organizovana svakodnevna podrška i da ljudi znaju da mogu da dođu po savjet”, naglasila je Brdar Mirković.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju sport i nevladine organizacije Aleksandar Milješić rekao je da je grad Prijedor učestvovao u finansiranju pojekat iz ovog programa sa 24 odsto.

“Podržavaćemo i dalje projekte koji su značajni za razvoj grada i dobrobit građana”, dodao je Milješić.

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu dva /ReLOaD 2/ finansira EU, a implementira UNDP.

Ukupna vrijednost za BiH je više od tri miliona evra i sprovodi se u 13 jedinica lokalne samouprave u BiH od 2021. do 2024. godine i lokalne zajednice ga sufinasiraju s gotovo četvrtinom vrijednosti.

SRNA