Tokom proteklog vikenda, na području Policijske uprave Prijedor, policijski službenici realizovali su regionalnu akciju „Pojačane kontrole saobraćaja sa akcentom učestvovanja u saobraćaju pod uticajem alkohola“.

U toku akcije ukupno je kontrolisan 471 učesnik u saobraćaju, a sankcije su izrečene za 166 učesnika ili za 35,24 % kontrolisanih.

Ukupno je alkotestirano 378 vozača od kojih su 64 vozača ili 16,93% sankcionisana zbog upravljanja vozilom pod uticajem alkohola. Prema pet vozača, zbog utvrđene koncentracije u organizmu preko 1,5 g/kg primjenjena je mjera zadržavanja do otrežnjenja u policijskim stanicama u trajanju do 12 časova.

Vozačima zatečenim pod uticajem alkohola u saobraćaju izrečene su 34 zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilima, od čega je 5 zaštitnih mjera u trajanju od dva mjeseca. Ukupno trajanje izrečenih zaštitnih mjera tokom akcije iznosi 39 mjeseci.

Aktivnosti na pojačanoj kontroli alkoholisanosti učesnika u saobraćaju, koje su tokom ove godine provodili policijski službenici PU Prijedor, imale su pozitivan efekat na stanje u oblasti bezbjednosti saobraćaja, jer je u prvih osam mjeseci ove godine registrovano 40 učesnika manje koji su prouzrokovali saobraćajnu nezgodu pod uticajem alkohola, u odnosu na isti period 2016.godine, što predstavlja smanjenje za 28,57%.

Policijska uprava Prijedor apeluje na vozače motornih vozila da prilikom učestvovanja u saobraćaju poštuju saobraćajna pravila i propise, posebno pravila koja se odnose na ograničenje brzine kretanja vozila i zabranu upravljanja vozilima pod uticajem nedozvoljene koncentracije alkohola u organizmu.

Policijski službenici Policijske uprave Prijedor u narednom periodu nastaviće sa kontinuiranim aktivnostima usmjerenim na kontrolu ovih ali i ostalih prekršaja u oblasti bezbjednosti saobraćaja.

PU Prijedor