Polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja borcima Narodnooslobodilačkog rata, te kod spomenika borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata, u Omarskoj je obilježen Dan pobjede nad fašizmom, 9. maj.

Vijence su položile delegacije prijedorskog SUBNOR-a, Grada Prijedora, boračkih organizacija i Mjesne zajednice Omarska.

Dan pobjede nad fašizmom veliki je praznik, rekao je predsjednik prijedorskog SUBNOR-a Veljko Rodić, istakavši da nema veće sreće od života u miru, ali da je do mira teško doći.

“U Drugom svjetskom ratu pod oružjem je bilo 1,7 miliona ljudi, a poginulo je više od 50 miliona. Na Kozari je poginuo svaki peti stanovnik, oko 45.000 ljudi uključujući partizane i civilne žrtve. Samo iz Prijedora, nastradalo je 990 djece i preko 12.000 djece sa Kozare u logorima smrti”, rekao je Rodić.

Potomci se ponose slavnom prošlošću svojih predaka, a o Narodnooslobodilačkoj borbi učiće i buduća pokoljenja, poručio je gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor, potencirajući da je važno pamtiti žrtve.

“Želimo da nove generacije znaju ko su i kakva je istorija potkozarskog kraja i svijeta iz Drugog svjetskog rata. Naši preci su nam omogućili da živimo slobodno i da tu slobodu cijenimo. Ovako nešto nikada i nikome ne smije da se ponovi. Treba da obilježavamo ovaj datum, da pričamo o tom vremenu koje je bilo teško za cijeli svijet, sa pogledom ka boljoj budućnosti”, rekao je Javor dodavši da Republiku Srpsku treba čuvati kao garant slobode srpskog naroda.

U okviru obilježavanja ovog istorijskog datuma delegacija prijedorskog SUBNOR-a položila je vijenac kod biste narodnog heroja Miloša Mamića u Omarskoj.

Povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, vijenci su položeni i u Ljubiji.

Deveti maj obilježava se u znak sjećanja na taj datum 1945. godine kada je stupila na snagu bezuslovna kapitulacija nacističke Njemačke, čime je završen Drugi svjetski rat u Evropi.

kozarski.com