Polaganjem vijenaca i prisluživanjem svijeća ispred centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata, u Prijedoru je obilježen 15. septembar, Dan nestalih i poginulih Republike Srpske.

Bogdanka Tanasković u proteklom ratu izgubila je supruga, a Radojka Vukojević sina. Povodom obilježavanja Dana nestalih i poginulih Republike Srpske, poručile su da svaka porodica nosi svoju bol, te da svoje najmilije čuvaju od zaborava.

”Moj suprug je poginuo 1995. godine, ja sam ga pronašla 2001. godine, poslije pet i po godina”, kaže Tanaskovićeva.

Iz gradske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila navode da se u Srpskoj još uvijek traga za 1.646 lica, te da nisu zadovoljni radom Instituta za nestala lica BiH.

”Njih ne zanimaju srpske žrtve, međutim, zanimaju nas. Mi ćemo to uvijek spominjati, obilježavati, tražiti. Molim Institut i Međunarodnu zajednicu da se prema Srbima ophode na pristojan način”, istakao je zamjenik predsjednika Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora, Slaviša Knjeginjić.

Dužni smo da se sjećamo onih koji su dali živote za Republiku Srpsku. Prošlo je 28 godina, ali mi ćemo da ih pamtimo i obilježavamo Dan nestalih i poginulih i narednih godina, poručeno je iz Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu grada Prijedora.

”Da se nikada nikome ne ponovi ono što se nama dogodilo u proteklom ratu i nadam se da će na tome stati i da se neće ponoviti stradnja koja su se desila prije 28 godina na ovim prostorima”, rekao je v.d. načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu grada Prijedora, Ranko Kolar.

kozarski.com