U organizaciji Saveza sindikata Republike Srpske održan je sastanak sindikalnih organizacija prijedorske regije. Zajednički stav je da se odmah mora početi sa pregovorima o utvrđivanju najniže plate pogotovo radnicima koji rade najjednostavnije poslove.

“Mi smo već juče na sastanku sa najodgovornijim ljudima u Republici Srpskoj, predsjednikom RS Miloradom Dodikom, predsjednikom Vlade RS Radovanom Viškovićem i ministrom finansija RS Zorom Vidović, dogovorili aktivnosti koje će se dešavati već sredinom iduće sedmice. Dakle, da se zaključi opšti kolektivni ugovor, kako bi došlo do povećanja plata u realnom sektoru svim radnicima, a prema kapacitetima u svim sindikalnim organizacijama i više od onoga što se utvrdi kolektivnim ugovorom. Govorili smo i o aktivnostima koje su vezane za početak pregovora onih koji rade u javnim preduzećima, odnosno javnim institucijama, jer ide planiranje budžeta za iduću godinu u Republici Srpskoj”, istakla je Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske.

Prije nekoliko dana potpisali smo sporazum o dinamici izjednačavanja platnih koeficijenata za pozicije visoke stručne spreme, kaže Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske. On dodaje da sporazum mora biti implementiran od 1. januara i da nepravda učinjena prosvjetnim radnicima mora biti ispravljena u naredne dvije godine.

“Prosvjetni radnici su nezamjenjiva karika u lancu životnog obrazovanja i formiranja mladih ljudi i dobrih ljudi, prije svega. Naša borba nikad ne prestaje i uvijek se trudimo da taj vid dostojanstva vratimo prije svega prosvjetnim radnicima i radnicima koji rade u ovim oblastima, a dio toga su i pristojne plate”, rekao je Gnjatić.

Sindikalne organizacije prijedorske regije saglasne su u ocjeni da se plate moraju povećati, uz obrazloženje da je sve manje radne snage i sve manje mogućnosti da ih zadržimo ukoliko se ozbiljno ne povećaju plate. U Savezu sindikata Republike Srpske ističu da najniža plata mora da omogući da čovjek može da živi od svog rada.

kozarski.com