Na inicijativu Policijske uprave Prijedor u okviru akcije „Zaštitimo djecu u saobraćaju“ danas je u prostorijama Osnovne škole „Desanka Maksimović“ u Prijedoru održan sastanak sa subjektima koji sprovode aktivnosti koje imaju za cilj stvaranje povoljnih uslova za bezbjedno učešće školske djece u saobraćaju.

Osim predstavnika Policijske uprave Prijedor sastanku su prisustvovali i predstavnici Gradske uprave, aktiva direktora osnovnih i srednjih škola na području grada Prijedora, Auto-moto društva i institucija za održavanje javnih puteva na području Prijedora.

Na sastanku je razgovarano o tekućoj problematici i izazovima sa kojima se ovi subjekti suočavaju prije početka svake školske godine, a koji se prvenstveno odnose na stvaranje povoljnih uslova za bezbjedno kretanje učenika na putu do škole. Za unaprijeđenje bezbjednosti učenika u saobraćaju istaknut je značaj obilježavanja postojeće i postavljanja nove horizontalne i vertikalne signalizacije u blizini škola.

Edukativna predavanja za učenike na temu bezbjednog učešća pješaka u saobraćaju će se nastaviti i tokom ove školske godine, a posebna pažnja posvetiće se edukaciji učenika prvih razreda koji prvi put samostalno učestvuju u saobraćaju.

Osim planiranih aktivnosti pojačanog prisustva policijskih službenika u blizini škola i kontrole učesnika u saobraćaju, na sastanku se razgovaralo i o dinamici realizacije projekta „školski policajac“ čiji će prioritetan zadatak biti bezbjednost djece i nastavnika u školama.

Od strane predstavnika škola pozdravljena je inicijativa održavanja ovih sastanaka na kojima subjekti imaju mogućnost diskusije o novonastalim problemima i zajedničkog iznalaženja rješenja za unaprijeđenje bezbjednosti učenika.

Policijska uprava Prijedor apeluje na sve vozače da kretanje svojih vozila prilagode potrebama djece na putu, naročito kada se nalaze u blizini školskih ustanova, a roditelje podsjećamo na njihovu odgovornost u pogledu bezbjednog kretanja djece u saobraćaju.

PU Prijedor