Ni mjesec dana nakon održane posebne sjednice Skupštine grada Prijedor, na kojoj se raspravljalo o rudnicima na teritoriji našeg grada, susrećemo novi ekocid.

Rekla je ovo odbornica u Skupštini grada Prijedor i povjerenik Narodnog fronta za ovaj grad Biljana Knežević, dodajući da se na području rudnika “Tomašica” obavlja gola sječa stabala na široj teritoriji bivših rudišta.

– Rudnik je otvoren 1967. godine, kada je, kako saznajemo od mještana, otkupljeno zemljište i iseljeno stanovništvo, a dijelovi na kojima su završene rudarske radnje kasnije su pošumljavani od strane omladine, kao rekultivacija zemljišta – kaže Kneževićev

Ona dodaje da od početka devedesetih godina rudnik “Tomašica” ne radi, ali je očigledno da pojedinci užurbano izvoze drvo sa ovog lokaliteta, ostavljajući za sobom havariju.“

Kneževićeva je upitala, ko je i pod kojim uslovima dozvolio sječu stabala na ovom terenu?

– Odgovor ćemo potražiti kod uprave RŽR “Ljubija” u čijem je sastavu i rudnik “Tomašica”, jer, po nezvaničnim informacijama, radovi se izvode uz njihovo odobrenje – zaključila je povjerenik Narodnog fronta za Prijedor Biljana Кnežević.

srpskainfo.com