U zaseoku Sekulići kod Omarske u petak se odvijala prava drama kada su predstavnici Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove pokušali izvršiti ekproprijaciju kuća Neđeljka i Olivera Rubina na trasi autoputa Banjaluka-Prijedor a epilog svega je da radnici RUGIP-a nisu ušli u dvorište Rubina a jedno lice je i uhapšeno!

Ono što se moglo naslutiti a o čemu su Gerila i drugi istraživački mediji pisali se i desilo. Stanovnici Omarske i okolnih sela čija se imanja nalaze na trasi budućeg autoputa Banjaluka-Prijedor su nezadovoljni načinom kojim ih vlasti u Srpskoj tretiraju i danas je sve prijetilo da eskalira u mnogo ozbiljniji incident!

Preko 20 policajaca je obezbjeđivalo mjesto na kojem se trebala izvršiti ekproprijacija a njih je u dvorištu kuće u vlasništvu Rubina dočekalo više mještana koji su se tome usprotivili, a vlasnici Neđeljko i Oliver nisu pustili radnike RUGIPP-a da uđu u njihov posjed.

“Nećete ući. Nikad vas nećemo pustiti. Nikada nećemo prodati. Mogli ste promijeniti trasu da nam ne rušite kuće”, rekao je Oliver Rubin.

Neđeljko Rubin je izjavio da će svim silama braniti svoje imanje.

“Ne dam da uđu, džaba dolaze. Ne pristajemo na eksproprijaciju”, rekao je Ribin.

Nakon toga, vještaci su otišli, a mještani su ostali još neko vrijeme ispred kuće.

Mještanin Radojica Cvijić, jedan od komšija koji je došao da podrži Rubina i parkirao automobil ispred ograde, uhapšen je i odveden u policijsku stanicu.

Podsjećamo, radove i izdavanje građevinskih dozvola koče desetine sporova i nepristajanje mještana Omarske i okolnih sela na prodaju imovine, a o čemu je Gerila i ranije pisala.

Mještani Gornje Omarske godinama čekaju na odgovor na pitanje hoće li biti izmještenja trasa autoputa Banjaluka-Prijedor koja je ucrtana kroz njihovo selo. Tom trasom ruši se četrdesetak kuća a selo se raseljava. Mještani tvrde bez potrebe jer se trasa može izmjestiti na državno poljoprivredno zemljište.

Mještani Gornje Omarske su na prvoj javnoj raspravi koja je organizovana u Prijedoru uložili prigovore na zacrtanu trasu autoputa ali se na te njihove prigovore niko nije obazirao. Izmještanje trase im je prije posljednih izbora obećao tadašnji član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ali je sve ostalo na obećanju.

U Gornjoj Omarskoj napominju da je u Kozarcu trasa autoputa pomjerana četiri puta što pokazuje da je to moguće. Mještani, međutim, napominju da su se za mještane Kozarca na protestima, na kojima su ih podržali i stanovnici Omarske i drugih sela Potkozarja, založili bošnjački političari i predstavnici kao i islamska zajednica a da u slučaju srpskih sela niko od srpskih predstavnika nije mrdnuo ni prstom.

Gerila info, nezvanično, saznaje da su parcele na tada budućoj trasi autoputa kroz Gornju Omarsku i druga sela pokupovali pojedinci koji su bliski vlastima u Republici Srpskoj. Neki od njih su, tvrde naši izvori, i rođaci bivših i nekih od sadašnjih ministara u Vladi Republike Srpske. Zato je, tvrde naši izvori, i nemoguća izmjena trase autoputa.

gerila.info