Godina na izmaku bila je puna izazova za privredu Srpske, rečeno je na tradicionalnom novogodišnjem prijemu za privrednike, koji je organizovala prijedorska kancelarija Područne privredne komore Banjaluka u saradnji sa Gradskom upravom Prijedor.

Prijedorski privrednici osjećaju posljedice krize u zemljama Evropske unije. “Definitivno ima promjena, osjeti se ove godine pad potražnje. Kako će biti u narednom periodu vidjećemo, sve zavisi od cjelokupne ekonomske situacije”, rekao je Aleksandar Vujičić, predstavnik Stolarije “Vujičić”.

Problem je i nedostatak radne snage. “Veliki je odliv naše radne snage u evropske zemlje, gdje imaju bolje uslove za rad i bolje plate, koje im ovdje ne možemo priuštiti. To je bio najveći problem u ovoj godini, ne samo u građevinskom sektoru, već i u ostalim”, rekao je Mladen Unijat, vlasnik građevinskog preduzeća “Unijat-M”.

U preduzeću “Roundliner” koji proizvodi plastične industrijske vreće zadovoljni su poslovnom godinom. U idućoj planiraju proširenje proizvodnje i zapošljavanje novih radnika. “Naše preduzeće u Prijedoru gradi novu halu, u kojoj planiramo proširenje proizvodnje. Imamo 142 radnika, a cilj nam je da iduće godine zaposlimo još 60”, istakao je Osman Džamastagić, direktor preduzeća “Roundliner”.

Industrijska proizvodnja u Srpskoj za deset mjesesi ove godine smanjena je za dva odsto u odnosu na uporedni period 2022. godine, a pad proizvodnje u području prerađivačke industrije iznosi 5,2 odsto, ističu iz Privredne komore.

“Uzrok tome, prema našim analizama je opšta globalna kriza. Svjedoci smo da je došlo do značajnog smanjena privrednih aktivnosti na zapadno-evropskom tržištu, gdje naši privredni subjekti plasiraju svoje proizvode ili obavljaju uslužne radove za njihove kompanije”, istakao je Ljubo Glamočić, potpredsjednik Područne privredne komora Banjaluka.

Dijana Đaković, rukovodilac prijedorske kancelarije Područne privredne komore Banjaluka ističe da moramo imati u vidu da su ti pokazatelji jednim dijelom i realni u odnosu na 2022. godinu koja je bila izuzetno dobra.

“Ono što nas brine je kriza u zemljama Evropske unije. Prije svega, ekonomska kriza i recesija u Njemačkoj i Austriji, a to su važni partneri za prijedorsku regiju. S druge strane, ohrabruje činjenica da se kamatne stope stablizuju. Euribor pada, što je prva najava stabilizacije, koja bi se mogla desiti u idućoj godini, čemu se i nadamo”, pojasnila je Đakovićeva.

Tradicionalnom novogodišnjem prijemu prethodio je sastanak Privrednog savjeta grada Prijedora u proširenom sastavu. Najavljena je podrška privrednicima u idućoj godini.

“Planirali smo oko 600.000 KM za direktne podsticaje u privredi, a svakako u planu su i infrastrukturni projekti u industrijskim zonama”, rekao je Rade Rosić, načelnik Odjeljenja za privredu i preduzetništvo grada Prijedora.

kozarski.com