Danas je poževeno ogledno polje soje koju su na jednom hektaru u Tukovima zasijali Odjeljenje za poljoprivredu i ruralni razvoj i Poljoprivredno-prehrambena škola. Oko 80 učenika drugog, trećeg i četvrtog razreda učestvovalo je u pripremi i zasijavanju soje, što im je ujedno bio praktični dio nastave.

Danijel Kesić je učenik trećeg razreda agro-tehničkog smjera, bavi se plasteničkom proizvodnjom i kaže da učenicima ovakva vrsta oglednih polja i praktične nastave mnogo znači.

“Nama kao učenicima ovo mnogo znači zato što kroz ovaj rad gledamo kako bi mogli na našim imanjima to primjeniti. Ja se već bavim plasteničkom proizvodnjom i planiram je prošitriti. Možda se kasnije odlučim i za proizvodnju soje”, kaže Kesić.

Profesor stručnih predmeta u Poljoprivredno-prehrambenoj školi Jovanka Dražić ističe da je ogledno polje dobra prilika da se vidi koja sorta soje je najbolja u uslovima prijedorskog polja. Ona dodaje da je ogledno polje najbolji način da se učenicima pokaže kako izgleda proces proizvodnje soje.

U Odjeljenju za poljoprivredu i ruralni razavoj ističu da je proizvodnja soje u porastu i da je ogledno polje najbolji pokazatelj koje sorte odgovaraju vremenskim uslovima u ovim krajevima. “Ovaj naš ogled je zasijan 29. maja. Vremenski uslovi nam nisu dozvolili da to uradimo na vrijeme, a nakon žetve ćemo, pored uvida u sortne karakteristike, doći i do zaključka kako su ova godina i vremenski uslovi uticali na prinos soje iz iste ili različite grupe zrenja.

Sjetvu oglednog polja soje pomoglo je i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS. U Poljoprivredno-prehrambenoj školi se nadaju da će saradnja biti nastavljena i da će i ubuduće raditi ovakve oglede, kako bi podstakli učenike da na svojim imanjima šire znanja koja steknu u teorijskom i praktičnom dijelu nastave.

kozarski.com