Povodom Dana i krsne slave JU Narodne biblioteke „Ćirilo i Metodije“ večeras su mnogobrojni Prijedorčani imali priliku upoznati i družiti se s poznatom novinarkom i književnicom Vesnom Dedić.

Vesna Dedić je poznata autorka mnogih romana, te naglasila da se u Republici Srpskoj uvijek osjeća odlično.

Kaže da je imala potrebu da stavi na papir sve emocije vezane za ove krajeve, pa će novi roman izaći 11. juna pod nazivom „Boli pesme kraj“, a po Vesninim riječima sedamdeset posto radnje se dešava na prostorima BiH.

Rekla je da su njena druženja sa čitateljkama vrlo netipična.

„Od prvog dana, od 2010. godine sam objavila prvi roman i kad su mi rekli da je to rasprodato i kad su mi rekli da moram imati promociju, rekla sam im: „Ne, ne ja nisam pravi pisac. Ja sam novinar koji piše knjige, jer su mi književne večeri koje sam pratila kao novinar uvijek bile strašno dosadne. Uvek dođe neki književni kritičar i guši kako je taj pisac veličanstveno ispisao svoje delo, a onda pisac koji je već popio par vinjaka priča kako je on stvarao, kako se mučio, pa šta je sve hteo. I onda izađeš ono kao umoran. Ja sam želela moje promocije budu lepe kao što su mi i knjige lepe“, rekla je Dedićeva.

Direktorka NB „Ćirilo i Metodije“ Gordana Vila je istakla da je obilježavanje Dana i krsne slave ove ustanove započelom izložbom iz „Riznice zavičaja“, odnosno riječ je o djelima iz Zavičajne zbirke, a ova izložba je inače posvećena četrdesetogodišnjici smrti Branka Ćopića.

„Nastavili smo obilježavanje „Majskim svečanostima“, koje su okupile afirmisane i neafirmisane pjesnikeiz Prijedora, Banjaluke, Novog Grada i Dvora. Upriličili smo i druženje sa novinarkom i književnicom Vesnom Dedić, velika nam je čast što je ovdje i ona je jedna od najčitanjih autorki u našoj ustanovi“, rekla je Vila.

Ona je dodala da će se sutra dodijeliti nagrade najaktivnijim čitaocima i pozvala sve Prijedorčane da se sutra svi besplatno učlane u biblioteku, jer je to poklon ove ustanove povodom sutrašnje slave Ćirila i Metodija.

kozarski.com