Udruženje “Žene u umjetnosti” i Ugostiteljsko-ekonomska škola pokrenuli su projekat pod nazivom “O umjetnosti”.

Cilj je da se kroz scenski prikaz u trajanju od jednog školskog časa, mladima u prijedorskim osnovim i srednjim školama približi muzička, dramska, pozorišna i likovna umjetnost. Prva predstava bila je u OŠ “Dositej Obradović”, a učenici glumci su u svom nastupu poredili i spajali prošlo i današnje vrijeme.

“U predstavi glumim lika iz Čehovljevog djela ‘Čovjek u futroli’. To je lik Kovaljenka, zastarjelog profesora, starih pogleda, konzervativnog. To je bilo takvo vrijeme. Postoje prednosti u svakome dobu, tako i u onom prijašnjem. Mada, sve u svemu, današnje vrijeme ima više dobrih karakteristika”, kaže Andrej Sredić, učenik 9. razreda OŠ “Dositej Obradović”, koji je član Udruženja “Žene u umjetnosti”.

Član Udruženja je i učenica 2. razreda Ugostiteljsko-ekonomske škole Karolina Bogdanović, koja u predstavi glumi tinejdžera opsjednutog mobilnim telefonom.

U ovoj prijedorskoj srednjoj školi ističu da je važno kroz vannastavne aktivnosti učenicima približiti prave vrijednosti kada je umjetnost u pitanju.

“Činjenica je da su djeca izložena medijima, internetu i svemu onome što se danas predstavlja kao neka umjetnost, a to je otvoreni kič i šund. Oni su toliko izloženi tome da je to prosto ispiranje mozga. Pokušavamo da im kažemo ne, to nije kvalitet, ne, to nije umjetnost. Morate tražiti nešto što će da oplemeni vašu dušu i da kroz život idete kao ljudi, a ne kao konzumenti”, naglašava Branka Kovačević, bibliotekar Ugostiteljsko-ekonomske škole.

Direktor Udruženja “Žene u umjetnosti” Biljana Anđelić kaže da kroz projekte scenskog prikaza umjetnosti mladi stiču određena iskustva koja će im dobro doći, bez obzira da li će studirati neku od umjetničkih akademija.

“Želimo da protežiramo mlade ljude koji imaju talenta i koji žele da se i dalje umjetnički obrazuju. Ovaj projekat je proistekao iz saradnje sa Ugostiteljsko-ekonomskom školom, sa željom da što više primaknemo umjetnost mladima. Da objasnimo šta je to, da ih animiramo da se uključuju u udruženja koja se bave umjetnošću”, istakla je Anđelićeva.

Zajednički projekat “O umjetnosti”, Udruženja “Žene u umjetnosti” i Ugostiteljsko-ekonomske škole do kraja školske godine kroz scensku izvedbu biće predstavljen u još nekoliko osnovnih škola.

kozarski.com