U okviru obilježavanja Dana biblioteke „Ćirilo i Metodije“, u Gradskoj čitaonici u Prijedoru održani su dvadeseti “Majski susreti”.

Ove godine učestvovalo je petnaest autora, među kojima se našao i gimnazijalac iz Novog Grada, Slobodan Drljača.

“Spontano sam se počeo baviti književnošću i poezijom. To je neki moj način da izrazim svoju viziju svijeta i nekako mi je najlakše kada to dobije formu poezije. Večeras ću pročitati svoje dvije pjesme jer su obe simboli mog rada i predstavljaju moju inspiraciju u suštini”, rekao je Drljača.

Pored autora prijedorske regije, na ovogodišnjim „Majskim susretima“ učestvovali su gosti iz Banjaluke i Dvora.

Književna manifestacija posvećena promociji afirmisanih i neafirmisanih mladih autora ove godine će biti prikazana kroz veče kolažnog tipa, gdje je poezija upotpunjena muzičkom podrškom Udruženja za očuvanje tradicije i izložbom likovnih radova Vere Karan.

“Moja prijateljica i koleginica po peru Anela Sejarić Vujinović, pozvala me je na književne susrete kada sam bila srednjoškolac i početnik u pisanju stihova. Ostala sam vjerna našim susretima sve do danas. Imam objavljene tri zbirke poezije, tako da su mi ‘Majski susreti’ dali vjetar u leđa da pišem i da ostanem vjerna poeziji”, rekla je pjesnikinja Irena Stanković.

Idejni tvorac ove manifestacije, pjesnik i moderator Anela Sejarić Vujinović izrazila je zadovoljstvo da se na ovaj način tradicionalno daje podrška mladim ljudima i njihovom stvaralaštvu.

“Osnovni cilj ove manifestacije jeste animiranje i podrška mladima, kako bismo im pomogli u njihovom stvaralačkom radu. Da budemo imperativ za njihov dalji rad, da ih podržavamo i uključujemo u sve kulturne programe. Trebamo pokazati da knjiga nije zaboravljena, da je knjiga prva, a ne društvene mreže”, navela je Vujinovićeva.

Povodom Dana biblioteke, za 23. maj najavljeno je druženje sa književnicom i novinarkom Vesnom Dedić, dok je 24. maj rezervisan za dodjelu nagrada najvjernijim čitaocima Biblioteke, posjetiocima gradske Čitaonice i vijernim saradnicima ustanove.

Na sam Dan biblioteke ova ustanova svojim sugrađanima poklanja besplatno učlanjenje.

kozarski.com