Stanovnici prijedorskog sela Bukova Kosa ponovo upozoravaju da im selo nestaje pred očima i apeluju na nadležne institucije da regauju. Za sada ih niko ne čuje. Geološka istraživanja, u međuvremenu, prijete kućama.

Geološka istraživanja u selu Bukova Kosa traju mjesecima. Mještani tog prijedorskog sela od ranije upozoravaju na nepravilnosti prilikom izdavanja dozvola i iskopavanja zemlje za potrebe pronalasaka rude i otvaranja rudnika u tom selu. Sada upozoravaju da istraživanja prijete da progutaju kuće i imanja. Njihova upozorenja ne čuje niko. Mještani tvrde i da su istraživanja pokrenula klizišta kao i da su ugrožena izvorišta vode o čemu je Gerrila info ranije pisala.

Mještani tvrde i da investitor radovima vrši pritisak na one koji još nisu prodali svoja imanja. Investitor je firma Drvo export iz Teslića u vlasništvu odbornika SNSD iz tog grada Srđana Klječanina Rufija.

“Na samo tridesetak metara od jedne privatne kuće vrši se raskrivka jalovine. Do danas nemaju nikakve dozvole za vršenje bilo kakvih iskopavanja. Mineralnu sirovinu ugalj još nisu dirali. U prvi mah sa istraživanjima a kasnije i sa pripremnim radovima ugrozili su postojeća izvorišta pike vode. O tome su u posljednjoj objavi dali priznanje. Mještani muku muče sa vodom naročito u ljetnom periodu a Drvo export je dodatno pogoršao stanje. Inspektori ne smiju da vide jer im se prijeti imenom Zvonka Veselinovića. Institucije su očigledno nemoćne. Mještani su prepušteni sami sebi”, kaže Bojana Knežević iz ovog sela za Gerila info.

Iz preduzeća Drvo export nikada nisu odgovorili na naša pitanja u vezi geoloških istraživanja koja vrše u ovom selu. U novembru prošle godine smo pisali o problemu sa vodom koji je nastao zbog istraživanja.

“Ova voda je sada neupotrebljiva. Ni za tehničku upotrebu ni za stoku, ni za šta više. I kako ja ovdje da živim i normalno funkcionišem? Niko nije izašao na teren niti ponudio neko rješenje i vidi šta se dešava. Bila sam kod gradonačelnika, on nije bio tu, pričala sam sa njegovom sekretaricom, pokazala sam joj vodu, rekla da je ostavi pa kad gradonačelnik dođe da je vidi“, rekla je za naš portal u novembru prošle godine mještanka sela Radmila Vujičić.

Gerila info je u nekoliko navrata pisala o dešavanjim u Bistrici i Bukovoj Kosi i protestima mještana ovih sela zbog namjere da se otvore rudnici uglja. U Bistrici se već uveliko radi.

Ugalj iz Bistrice, a tako će biti i sa Bukovom kosom, odvozi se u Srbiju, a u posao su uključene kompanije koje se dovode u vezu sa Milanom Radojičićem i Zvonkom Veselinovićem, licima koji su blisku vlastima u Srbiji i predsjedniku Srbije i Aleksandru Vučiću. Za Gerila info na pitanja o poslu u Bukovoj Kosi i Bistrici nisu odgovorili iz kabineta Milorada Dodika, Aleksandra Vučića, gradonačelnika Prijedora Slobodana Javora, kompanije koja je investitor. Razgovor za Gerila info je prije nekoliko mjeseci obećao ministar energetike i rudarstva Republike Srpske, Petar Đokić, ali do tog razgovora nikada nije došlo.

gerila.info