U organizaciji Mjesne boračke organizacije Prijedor 2 Urije i Organizacionog odbora susreta Urijaša, kod spomenika ispred OŠ “Petar Kočić” održan je parastos, položeni vijenci i prislužene svijeće poginulim i umrlim borcima Urija.

U Mjesnom odboru porodica poginulih i zarobljenih boraca i Mjesnom odboru boračke organizacije Prijedor 2 Urije ističu da je odavanje počasti stvaraocima Republike Srpske od velikog značaja.

“Veliki je značaj zato što je sa prostora Urija u proteklom ratu veliki broj srpskih boraca ugradio svoje živote u temelje naše Republike Srpske. Značaj je ogroman i treba ovo uvijek da se dešava na ovaj način, da se narod okuplja, da se porodice okupljaju, da dolaze borci”, kaže Siniša Komljenović, predsjednik Mjesnog odbora porodica poginulih i zarobljenih boraca.

“Upravo i sam spomenik je lociran na pravom mjestu, radi mladih pokoljenja i tu treba istrajati. Ove godine smo kao Mjesna boračka organizacija pristupili organizaciji dana Urijaša radi sveobuhvatnijeg, masovnijeg i većeg značaja”. istakao je Marinko Bosančić, predsjednik Mjesne boračke organizacije Prijedor 2 Urije

Parastos poginulim borcima Urija održava se tradicionalno svake godine, a predsjednik ovogodišnjeg Odbora susreta Urijaša Draško Vujić ističe da je važno održavati sjećanje na poginule junake, dodajući da se to nikada ne smije prepustiti zaboravu.

“Zaborav je najveće zlo koje može da zadesi jedan narod. Ubija jače od bilo koje granate i bilo kojeg metka. Mi preživjeli borci to ne smijemo i nećemo dozvoliti. Smatramo to najvažnijom našom obavezom. I dok smo god tu, mi ćemo se prisjećati i obilježavati ovaj datum”, naglasio je Vujić.

Mjesna boračka organizacija Prijedor 2 Urije broji preko 1500 članova i najbrojnija je na području grada. U gradskoj Boračkoj organizaciji ističu da se svim mjesnim organizacijama pruža maksimalna podrška u okviru realnih mogućnosti.

“Normalno da sve i jedna mjesna boračka organizacija ima apsolutnu podršku gradske Boračke organizacije, sa sredstvima koja jesu skromna, ali evo, od ove godine su, možemo reći, uduplana u odnosu na prethodnih 20 godina”, rekao je Vojislav Kondić, predsjednik Boračke organizacije Prijedor.

Pored organizovanja prisustva parastosima poginulim saborcima, u mjesnim boračkim organizacimjama pokrenuli su inicijativu za izradu svojih obilježja, kao što su zastava i majice sa grbom organizacije.

kozarski.com