U Gornjem Jelovcu, kod platoa Patrija, održana je druga po redu “Kotlićijada” u organizaciji istoimene sekcije Lovačkog udruženja “Mrakovica”.

Više od 30 ekipa u kategorijama lovaca i udruženja građana, takmičilo se u kuvanju najboljeg kotlića.

Svi se slažu da ne postoji tajni recept, nego kvalitetne namirnice, svježe meso i ljubav prema kuvanju.

“U našem kotliću su tri srneća buta, oko 2,5 kg junetine i 1,5 kg divlje svinje. Bitno je da ima više vrsta mesa i da su svi sastojci svježi. Mi stavljamo i neke paprike iz Srbije, ali ne krijemo ništa, ko hoće, može doći i pogledati kako spremamo naš kotlić”, rekao je Jovica Knežević iz Sekcije Rakelići, Lovačkog udruženja “Mrakovica”.

Članovi Etno-društva “Srpski sokolovi Kozare”, Urije – Prijedor, osim takmičarskog dijela, učestvovali su u kulturno-umjetničkom programu.

Kako kažu, iako su bili umorni nakon odlaska na Svesrpski sabor u Beogradu i učestvovanja na “Kosidbi” u Knežici, rado su došli na ovu kotlićijadu.

“Iako smo umorni od jučerašnjeg dana, uspjeli smo da se organizujemo jutros rano da se prijavimo na Kotlićijadu u Jelovcu i da podržimo naše lovce izvornom pjesmom Kozare i Grmeča”, rekao je predsjednik ovog društva Miljan Banović.

U ulozi i domaćina i takmičara na brojnim kotlićijadama našli su se članovi Lovačkog udruženja “Ljubija”.

Nisu propustili priliku da u Gornjem Jelovcu pokažu šta znaju.

“Učestvovale su tri naše ekipe, tu smo da obogatimo taj sadržaj i podržimo naše drugare, jer smo dio iste Unsko-sanske regije, gdje imamo 10 – 11 društava. Treba između sebe da se uvažavamo, da se podržavamo i da obilježavamo ovakve manifestacije, jer lovni turizam je bitan i za grad Prijedor”, rekao je Živko Babić, predsjednik LU “Ljubija”.

Domaćini iz Sekcije Patrija, Lovačkog udruženja “Mrakovica”, prezadovoljni su odzivom učesnika i samom atmosferom.

“Učestvovale su ekipe iz Kostajnice, Dubice, Prijedora, Oštre Luke, Ljubije… Po prvi put smo podijelili ekipe u dvije kategorije: lovačka udruženja i udruženja građana, koji su se takođe odazvali u velikom broju. Neko je spremao gulaš, neko paprikaš, neko riblju čorbu. Nije izostao ni roštilj koji je bio van konkurencije, ali su posjetioci i u njemu uživali”, rekao je Radenko Petrić, predsjednik Sekcije Patrija i Zavičajnog društva “Patrija – Jelovac – Prijedor”.

Predsjednik LU “Mrakovica”, Prijedor, Mladen Unijat ističe da je lovcima, pored svih njihovih aktivnosti, najdraže druženje.

Ovo je, kako ja rekao, prilika da lovci koji su imali odstrel tokom lova, od toga pripreme ukusne gulaše i paprikaše.

“Imamo 650 članova i 11 sekcija. Najbrojnije smo lovačko udruženje na Unsko-sanskoj regiji. Dugi niz godina rado smo gosti, ali i domaćini ovakvih manifestacija”, rekao je Unijat.

Među posjetiocima “Kotlićijade” u Gornjem Jelovcu bio je i narodni poslanik Ognjen Vukojević koji ovo smatra prilikom za druženje mladih i starih generacija, lovaca, omladinskih organizacija, udruženja i pojedinaca iz Prijedora i okruženja.

“Svakako je ovo dobra prilika za promociju turističkih potencijala i svega onoga što nudi Prijedor u turističkom, lovačkom i svakom drugom smislu”, poručuje Vukojević.

Prvo mjesto među lovačkim ekipama pripalo je Sekciji Rakelići, Lovačkog udruženja “Mrakovica”, drugo LU “Balj”, Kostajnica, a treće Sekciji Karan, Brezičani.

U kategoriji udruženja građana, najbolji kotlić spremila je ekipa “DP Metal” Prijedor, drugo je Etno-društvo “Srpski sokolovi Kozare”, dok su članovi Omladinskog savjeta Prijedor bili treći.

kozarski.com