Damjan Kekić poginuo je devetog maja prošle godine, a Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru odlučilo je da se povodom ove smrti oglasi tek sada i to nakon našeg teksta i pitanja koja smo im uputili.

Podsjećamo, Kekićeva majka Dijana od trenutka Damjanove pogibije do danas pokušava da sazna šta se desilo tog kobnog dana. I pored nebrojeno mnogo pitanja i dopisa, ona nije saznala šta se desilo, kako je i zbog čega njen sin nastradao.

“Posjetila sam više puta Policijsku upravu u Kozarskoj Dubici i Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru i otvorenom saradnjom ukazala na činjenice i saznanja do kojih sam došla. Uputili smo četiri dopisa MUP-u i 12 dopisa tužilaštvu. Informisali smo ih o brojnim propustima u samom zapisniku policijskih službenika i nelogičnostima u postupanju”, priča Dijana za naš portal.

Iz OJT Prijedor za Gerilu kažu da do sada prikupljeni dokazi ukazuju da je Kekić nastradao u saobraćajnoj nezgodi kao motorista. Preduzimane su, navode iz ove institucije, istražne radnje kao što su uviđaj, saslušanje svjedoka i određena vještačenja.

Damjan Kekić je nastradao 9. maja prošle godine na magistralnom putu Kozarska Dubica – Draksenić, u mjestu Jošik. On je tog dana vozio motocikl prema Dubici. U Jošiku je, na dijelu puta na kojem postoji dvostruka krivina, prešao na suprotnu stranu kolovoza. Kekić je izgubio kontrolu nad vozilom, nakon čega je sletio sa kolovoza. Motociklom je preletio korito rječice Moštanice i udario u njenu desnu betonsku obalu.

Kekićeva majka je u septembru prošle godine Okružnom javnom tužilaštvu u Prijedoru dostavila analizu spornih tragova i potencijalnih propusta u istrazi i uviđaju na licu mjesta. Prva nepravilnost ukazuje na to da plava boja na bočnoj strani motocikla nije ni konstantovana, ni vještačena.

“Tokom uviđaja jeste evidentirano postojanje oštećenja na motoru”, navode iz OJT Prijedor.

Indikativno je, navodi se dalje u ovom dokumentu, da je automobil, koji se zaustavio na licu mjesta i iz kojeg je izašao vozač i prišao vozaču motocikla, plave boje i da ima oštećenja na stražnjem lijevom kraju automobila. Ta oštećenja odgovaraju visinom i stranom tragu boje na motociklu.

“Vozač ovog vozila je dirao tijelo, vjerovatno je skinuo kacigu sa glave vozača (prema izjavama očevidaca, on je jedan od dvoje lica koji su prišli i pomjerali tijelo), a sa lica mjesta se udaljio i odvezao automobil prije nego što su došli policijski službenici koji su radili uviđaj”, stoji u dokumentu koji je upućen OJT Prijedor.

U OJT Prijedor kažu kako je konstatovano da se kaciga nalazi na licu mjesta, a što se tiče tijela stradalog, prema izjavama službenika hitne pomoći, stradalom je ukazivana pomoć na licu mjesta gdje je davao znakove života, zbog čega je prije vršenja uviđaja transportovan u prostorije Službe hitne pomoći radi daljeg ukazivanja pomoći, a bezuspješno je pokušana reanimacija te je konstatovana smrt lica od strane ljekara.

“Majka stradalog Damjana Kekića je neposredno saslušana u svojstvu svjedoka pred ovim tužilaštvom, u prisustvu advokata kojeg je porodica angažovala, te joj je omogućeno da iznese sve što joj je poznato u vezi sa navedenim pa i da ukaže na eventualne propuste. Osim toga, majka je sa ostalim članovima porodice angažovala dvije advokatske kancelarije kojima jeste, i u pismenoj formi, odgovoreno na upite i saopštene određene informacije o stanju predmeta. Predmet se nalazi u radu, pa Vam druge informacije u ovom momentu ne možemo dati”, stoji u odgovoru na naša pitanja.

U zapisniku, kako smo ranije objavili, nije konstantovano da je kaciga bila skinuta sa glave i da je bila položena u blizini tijela. U pitanju je površina pod nagibom i da je bilo riječi o spadanju kacige, ona je morala da se otkotrlja nizbrdo. Naprotiv, kaciga je bila „brižljivo“ ostavljena na jedini mogući način da se ne bi otkotrljala. Ovo je, navodi se u dokumentu, dokaz da je neko od licâ koji su prišli vozaču skinuo kacigu sa glave.

Komad kožnog kaiša koji je nosio Damjan nađen je kraj tijela. Međutim, taj komad policija nije uočila, niti konstatovala zapisnički. Kaiš na hlačama je prekinut, a na otkinutom komadu se jasno vide tragovi ruke. Policija nije navela ni da postoje na tlu dva traga krvi, što ukazuje na premještanje tijela. Odjeću nastradalog je, bez saglasnosti porodice ili policije, pogrebnik bacio nakon spremanja nastradalog. Pogrebnik je otac lica koje je bilo na mjestu nesreće i koje je vlasnik plavog automobila. Iz OJT Prijedor nisu željeli da nam potvrde ovu informaciju, kao što nije odgovoreno na pitanje na osnovu čije je neredbe pogrebnik bacio odjeću nakon spremanja nastradalog. Nismo dobili odgovor ni na pitanje ko je vozač plavog automobila koji se zaustavio na licu mjesta i da li je on pomjerao Kekićevo tijelo.

gerila.info