Osnovni sud u Prijedoru naložio je danas vještaku geodetske struke Nadeždi Nikšić da u roku od 15 dana sačini i dostavi sudu nalaz i mišljenje o uviđaju na licu mjesta koji je danas obavljen u Bistrici u predmetu u kojem je mještanin Radovan Zrnić tužio firmu „Drvo-eksport“ zbog ometanja posjeda.

Sudija Šejla Husić rekla je da će, nakon nalaza i mišljenja vještaka geodetske struke i nakon pribavljanja druge potrebne dokumentacije, vještačenja obaviti i vještaci rudarske i građevinsko-arhitektonske struke koji su takođe prisustvovali današnjem ročištu na licu mjesta.

Ona je dodala da je zbog obima poslova koje vještaci treba da obave izvjesno da naredno ročište neće biti održano 14. juna, kako je ranije bilo zakazano, te da će se termin nastavka glavne rasprave odrediti naknadno.

Vještak građevinsko-arhitektonske struke Ilija Soldat rekao je da su mu za izradu sanacionog rješenja radi obezbjeđenja trajne stabilnosti terena potrebni geodetski snimak trenutnog stanja, početno stanje prije štetnog događaja i osnovni geološki profil na mjestu klizanja.

Vještak rudarske struke Cvjetko Jovanović rekao je da mu je za vještačenje potrebna projektno-tehnička dokumentacija, za šta ga je sudija uputila da se pisanim putem obrati „Drvo eksportu“, budući da sudski spis ne sadrži tu dokumentaciju.

Osnovni sud u Prijedoru u martu je odredio mjeru obezbjeđenja kojom se teslićkoj firmi „Drvo-eksport“ nalaže da odmah preduzme neophodne radnje kako bi se zemljište mještanina Bistrice Radovana Zrnića osiguralo od daljeg odranjanja u cilju održavanja postojećeg stanja i sprečavanja uvećanja štete.

Sud je zabranio „Drvo-eksportu“ izvođenje bilo kakvih radova na eksploataciji uglja u neposrednoj blizini Zrnićevog zemljišta odnosno na udaljenosti manjoj od deset metara.

Agencija za geodetske poslove „GeoAgent Prijedor“ je izvršila geodetsko snimanje dviju Zrnićevih parcela 1. decembra prošle godine i utvrdila da su se odronile u površini od 546 kvadratnih metara prema parceli k.č. 3191 na kojoj se nalazi površinski kop uglja.

Ista agencija izvršila je geodetsko snimanje Zrnićevih parcela i 9. februara ove godine i utvrdila da je površina dijela parcela koji se odronio prema eksploatacionom polju za nešto više od dva mjeseca gotovo utrostručena i da iznosi 1.400 kvadratnih metara.

„Drvo-eksport“ je na ovo rješenje Osnovnog suda uložio žalbu Okružnom sudu u Prijedoru, ali žalba ne odlaže izvršenje.

Tekst i foto – Katarina Panić – www.prijedordanas.com