Preduzeće „Komunalne usluge“ u saradnji sa nadležnim gradskim odjeljenjem i ove godine je realizovalo akciju proljetnog uređenja grada.

Pored košenja zelenih površina, orezivanja drveća, sadnje novih cvjetnjaka, postavljene su i saksije ukrasnog cvijeća. Ovo je druga godina zaredom kako ove saksije krase gradske ulice, s tim da je ove godine njihov broj povećan na 300, kao i broj ulica u kojima su saksije raspoređene.

“Uneseno je preko stotinu drvenastih vrsta, takođe preko stotinu višegodišnjih trajnica i ukrasnih grmova. U samoj akciji proljetnog uređenja grada, u saradnji sa Odjeljenjem za stambeno-komunalne poslove, podijelili smo oko 8.500 sadnica ukrasnog cvijeća, na osnovu zahtjeva koje smo dobijali. Podijelili smo oko 45 parkovskih klupa, dok je pedesetak novih kanti za otpatke postavljeno po gradu, kao i određen broj stolova”, rekao je Dalibor Grabež, direktor preduzeća „Komunalne usluge“.

U toku akcije proljetnog uređenja grada, svakog aprila bude podijeljeno od 8.000 do 10.000 sadnica cvijeća mjesnim zajednicama, gradskim udruženjim, školama, vrtićima i zajednicama etažnih vlasnika.

Ukupno je za ovu akciju izdvojeno oko 20.000 KM.

Preduzeće “Komunalne usluge” u svom sastavu imu Radnu jedinicu “Rasadnik i zelenilo” koja se, pored održavanja gradskih zelenih površina, bavi proizvodnjom sadnica sezonskog cvijeća u Donjoj Puharskoj, gdje imaju oko 350 kvadrata zaštićenog prostora.

“Cvijeće proizvodimo u dva proizvodna ciklusa tokom godine. Ukupno proizvedemo oko 45.000 sadnica sezonskog cvijeća. Jedan ciklus se radi tokom zime i to je cvijeće koje se sadi u gradu Prijedoru sredinom petog mjeseca, dok drugi proizvodni ciklus kreće tokom ljeta. Cvijeće se sadi u gradske aleje i žardinjere sredinom oktobra”, naveo je stručni saradnik za hortikulturu Davor Rajlić.

Većina sadnica cvijeća koje proizvedu u komunalnom preduzeću, koristi se za potrebe grada Prijedora i okolnih mjesnih zajednica, dok jedan dio cvijeća ide u slobodnu prodaju trećim licima.

Po cijeni od 0.70 KM po komadu, Prijedorčani mogu da kupe cvijeće i da ukrase svoje vrtove i balkone. Viola, begonija, petuniju, ageratum, impatiens, myosotis, bellis i katarantus samo su neke od sorti cvijeća koje godinama uzgajaju u okviru prijedorskog komunalnog preduzeća.

kozarski.com