Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, tokom svog boravka u Pekingu, sastao se i razgovarao sa predstavnicima kompanije Šandong.

Višković i predsjednik kompanije Šandong Kifeng Vang razgovarali su o projektu izgradnje auto-puta Banjaluka-Prijedor, koji ova kompanija gradi u Republici Srpskoj, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Tokom sastanka, predstavljena je kompanija Šangdong, te je navedeno da je operativni prihod ove kompanije u 2022. godini iznosio 36 milijardi evra, dok je ovaj trend u građevinskom sektoru dostigao 10,09 milijardi evra. Predstavnici ove kompanije istakli su da su dostigli zavidan nivo razvoja, te da imaju iskustvo u izgradnji auto-puteva i da projekat auto-put Banjaluka – Prijedor teče planiranom dinamikom, te da očekuju završetak radova u predviđenom roku.

Ovom prilikom razgovarano je o projektu brze ceste Bijeljina-Sokolac, kao i o potpisivanju memoranduma o razumijevanju koji bi prethodio ovim poslovima.

Višković je istakao da je sa predstavnicima kompanije Šangdong imao prilike da se upozna i u Banjaluci, te da mu je posebno zadovoljstvo što je imao priliku da upozna i sa predsjednikom kompanije.

Višković je istakao da je interes Republike Srpske da se auto-put Banjaluka – Prijedor završi, te je pozdravio činjenicu da je kompanija Šangdong došla u Srpsku i da radi na važnom projektu.

Premijer Srpske je naglasio da je inicijativa “Pojas i put” jako značajna i da Republika Srpska u okviru te inicijative vidi veliku šansu za razvoj i saradnju.

Ova kompanija je prisutna na tržištu Srbije i Crne Gore.

Višković je istakao da svaka kineska kompanija koja posluje u Srpskoj može da ima otvorenog partnera u Vladi Srpske, te je predstavio opredijeljenost za saradnju sa svima koji u Vladi Srpske vide ravnopravnog partnera, navedeno je u saopštenju.

atvbl.rs