Iz budžeta grada Prijedora danas je prvi put isplaćena subvencija za roditelje djece u privatnim vrtićima, izjavila je Srni načelnik Odjeljenja za finansije Maja Kunić.

Ona je navela da je danas isplaćeno po 100 KM za 190 korisnika.

“Ovaj put je procedura trajala nešto duže budući da korisnike po prvi put unosimo u sistem, najprije u Odjeljenju za društvene djelatnosti, a potom i u finansijama. Ubuduće će to ići daleko brže”, rekla je Kunićeva.

Ona je naglasila da je ubuduće od dana kada privatni vrtić Odjeljenju za društvene djelatnosti dostavi dokaze o uplatama koje su roditelji izvršili za boravak djece u toj ustanovi, do isplate subvenicije na račune tih roditelja dovoljn jedan dan.

Cijena mjesečnog boravka u javnom vrtiću u Prijedoru je 150 KM, a u privatnom 290 KM. Na inicijativu roditelja djece koja idu u privatni vrtić, u rebalans budžeta grada za ovu godinu uvrštena je po prvi put stavka za subvencionisanje roditelja djece iz privatnog vrtića i ona za posljednja četiri mjeseca ove godine iznosi 80.000 KM.

Kapacitet javnog vrtića je 450 i maksimalno je popunjen, a u planu je izgradnja novog vrtića u naselju Pećani s namjerom da se eliminišu liste čekanja za boravak u javnoj ustanovi budući da godišnje oko 200 djece ostaje neupisano.

SRNA