Udruženje za očuvanje tradicije iz Prijedora ocijenilo je ovu godinu najplodonosnijom u svom šestogodišnjem postojanju i radu, izjavio je danas direktor ovog udruženja Željko Šormaz.

On je naveo da će po isteku kalendarske godine imati kompletan izvještaj o radu i analizu, ali da je ove godine porastao broj članova u svim sekcijama i odsjecima.

“Do sada smo prešli više od 7.000 kilometara radi nastupa naših članova, od najmlađih do najstarijih, a do kraja godine biće ih još”, rekao je Šormaz na konferenciji za medije u Prijedoru.

On je najavio da će krajem mjeseca početi realizacija projekta u saradnji s Fondom “Ruski mir” koji obuhvata izdavanje izabranih pjesama Sergeja Jesenjina, priređivača i prevodioca Vladimira Krčkovskog iz Prijedora.

Šormaz je naveo da je planiran i muzičko-poetski teatar u kome će promovisati ova publikaciju najprije u Prijedoru, zatim u Banjaluci, Bijeljini, Istočnom Sarajevu i Trebinju, kada će biti i dijeljena posjetiocima, a neće ići u prodaju.

Krčkovski, koji je i predsjednik skupštine ovog udruženja, rekao je da je njegovoj generaciji Jesenjin bio inspiracija i uzor, a da danas mladi naraštaji o ovom pjesniku ne znaju mnogo, te da je ova knjiga s tiražom od 1.000 primjeraka doprinos razumijevanju i repopularizaciji Jesenjina.

“Bila je to prilika da prođem i kroz druge prevodioce kojih je na našem govornom području bilo više od 200. Ova knjiga sadrži 50 pjesama u izvoru i u prevodu na srpski jezik ijekavskog izgovora”, naveo je Krčkovski.

Potpredsjednik skupštine Udruženja Dejan Karlica rekao je da će u muzičko-poetskom teatru učestvovati učenici i profesori prijedorske Gimnazije “Sveti Sava” i glumci Pozorišta Prijedor.

“Sve ovo je nastavak na fonu onog što smo zacrtali kao cilj. Izmjene statuta su išle ka tome da se uključi što veći broj ljudi s različitim afinitetima, posebno mladih, a ovo je izuzetna prilika da pokažu svoj raskošni talenat”, istakao je Karlica.

Umjetnički rukovodilac Udruženja Slađana Knežević najavila je da će u programu učestvovati i osnovci u pjevačkom i igračkom dijelu, a okušaće se i u dramskim i recitatorskim aktivnostima.

SRNA