U Prijedoru je danas, povodom Svete velikomučenice Varvare i Dana rudara, održana manifestacija “Skok preko kože” – ceremonija na kojoj se brucoši i studenti druge godine Rudarskog fakulteta na simboličan način primaju u rudarsku profesiju.

Dekan Rudarskog fakulteta u Prijedoru Vladimir Malbašić istakao je da se manifestacija organizuje deveti put i da se održava u otežanim uslovima i skromno, ali dovoljno upečatljivo i karakteristično za struku.

“Nismo željeli da se prekida tradicija. Nadam se da će u naredne dvije godine rad fakulteta biti u boljim uslovima i da će biti poboljšani efekti rada, te da će jubilarni deseti `Skok preko kože` biti ponovo na uobičajenom nivou”, rekao je Malbašić u obraćanju učesnicima i gostima.

On je naglasio da je duh rudara pozitivan i nabijen energijom i da je kao takav prikazan i danas kako bi se očuvao i u budućnosti.

“Mladi kolege koji se danas primaju u rudarsko bratstvo imali su prilike da to i pokažu”, dodao je Malbašić.

Manifestacija “Skok preko kože” odvija se još od sedmog vijeka. Rudari su nekad preskakali preko okna, a danas se to radi simbolično, preko kože. Prvi dio ceremonije, koja je zaštitni znak prijedorskog Rudarskog fakulteta, jeste potraga za bruc-majorom kojeg predstavlja student sa više godine studija.

Bruc-major krije se od brucoša, jer ne želi da mu “pokvare ugled”, a kada ga pronađu, nakon velikog ubjeđivanja, pristaje da ih odvede do mjesta gdje će skokom preko kože, koja simbolizuje rudarsko okno, potvrditi svoj poziv.

“Skok preko kože” u Prijedoru se održava svake druge godine počev od 2004, a u organizaciji Rudarskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Danas se obilježava Sveta velikomučenica Varvara – molitvena zaštitnica rudara, koja se u Republici Srpskoj proslavlja kao Dan i krsna slava rudara.

SRNA