Akcija dobrovoljnog davanja krvi radnika rudnika ArcelorMittal Prijedor dio je ovogodišnjeg obilježavanja Dana rudara u našem gradu.

Ipak, kako ističu iz ovog preduzeća, sve se radi skromnije nego prethodnih godina s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju i poštujući propisane mjere u vezi sa zašitom od korona virusa.

-U svjetlu cjelogodišnje pandemijske situacije, tradicionalno dobrovoljno davanje krvi rudara doživjelo je značajne izmjene. Tečnost koja život znači bila je tražena tokom cijele godine, te se i aktiv dobrovoljnih davaoca krvi ArcelorMittal Prijedora tome prilagodio i odazvao na što je moguće više apela od naših sugrađana. Krv je donirana u Prijedoru, ali i u Banja Luci, shodno potrebama. Za ovogodišnju akciju dobrovoljnog darivanja krvi prijavilo 30 radnih kolega, dobrovoljnih davaoca krvi, među kojima ima i mladih radnika koji će po prvi put darovati ovu dragocjenu tečnost. Razlog manjeg broja prijavljenih su pomenute akcije tokom cijele godine, kao i trenutno zdravstveno stanje dobrovoljnih davaoca, koji ne mogu dati krv ukoliko su u skorijem periodu preležali koronu, imaju sumnju na koronu ili imaju drugih zdravstvenih problema. – navedeno je iz ArcelorMittala Prijedor.

Akcija se održava tokom ove sedmice, od 14. do 18. decembra, u prostorijama Zavoda za transfuzijsku medicinu opšte bolnice Prijedor.

Razlog višednevne akcije je želja i obaveza da se ispoštuju sve epidemiološke mjere kako bi se zaštitilo zdravlje svih učesnika akcije.

Svim davaocima biće uručeni prigodni pokloni.

U bivšoj Jugoslaviji Dan rudara bio je 21. decembra, a od osnivanja Republike Srpske Dan rudara je Sveta Varvara, zaštitnica rudara, koja se slavi 17. decembra.

Priredio – www.prijedordanas.com