Odbornici Skupštine grada Prijedora dali su pozitivno mišljenje o inicijativi za osnivanje opštine Omarska.

Za inicijativu je glasalo 19 odbornika /sedam iz SNSD-a, pet samostalnih odbornika, četiri iz SDS-a, dva iz PDP-a i jedan iz DNS-a/, pet ih je bilo protiv /tri iz SDA i po jedan iz SDP BiH i DF/, a pet uzdržano /DNS/.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da kao gradonačelnik ima obavezu da pokuša pomiriti inicijative za osnivanje opština Omarska i Kozarac, a da kao predsjednik prijedorskog DNS-a iznosi stav stranke da se u vezi sa ovim ostane po strani.

“Ja vas molim da zaustavite procese, da se dogovorite, jer uvijek postoje rješenja, ali nemojte ulaziti u priču sa sporovima, jer sad djeluju kao maleni, a mogu rasplamsati situaciju”, poručio je Đaković i zamolio odbornike “da se ne barata lažima” da je grad kočio Omarsku u razvoju.

Odbornik SNSD-a Goran Velaula rekao je da se sa područja Omarske od otvaranja rudnika 2004. godine do danas u budžet grada slilo gotovo sto miliona KM prihoda po raznim osnovama.

Šef Kluba odbornika DNS-a Goran Predojević rekao je da je samo u vodovod u Omarskoj u posljednjih nekoliko godina uloženo 15 miliona KM što je trećina godišnjeg budžeta grada.

“Stiče se dojam da grad ne vodi računa o svom jednom dijelu, a da to nije tako vidi se samo ako se pogledaju ulaganja iz budžeta grada”, dodao je Predojević.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Dalibor Pavlović rekao je da SNSD ne želi da se usprotivi volji i želji 5.300 građana koji su potpisali inicijativu za osnivanje opštine Omarska.

“Nezadovoljstva treba da se rješavaju zakonskim putem”, dodao je Pavlović.

Predsjednik inicijativnog odbora za osnivanje opštine Omarska Ranko Smiljanić rekao je da slijedi upućivanje inicijative Vladi Republike Srpske koja je u roku od 30 dana dužna oformiti sedmočlanu komisiju koju čine predstavnici šest ministarstava i jedan predstavnik grada Prijedora, a koja je dužna da donese mišljenje o inicijativi u roku od 90 dana i uputi ga Vladi, a Vlada dalje ka Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On je pozvao predstavnike inicijativnog odbora za osnivanje opštine Kozarac da primjedbe na ovu inicijativu upute ka Vladi i Narodnoj skupštini, ali da se inicijativni odbor za Omarsku nije mogao drugačije teritorijalno opredijeliti u vezi sa spornim naseljenim mjestima budući da zakon propisuje potrebu da se obezbijedi geografski i prostorno zaokružena cjelina.

Odbornici nisu usvojili zaključak koji je predložila SDA da se ova tačka povuče s dnevnog reda do usaglašavanja sa mještanima tri naseljena mjesta koja su obuhvaćena ovom inicijativom, iako su protiv takve teritorijalne reorganizacije, a to su naseljena mjesta Babići, Kevljani i Kozarac.

Predsjednik Kluba odbornika SDA Mesud Trnjanin najavio je tužbu protiv inicijative kojom će se tražiti da sud obustavi postupak do donošenja sudske presude, a da će zaštitu prava mještani zatražiti i pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu ukoliko ih ne zaštiti domaće pravosuđe.

SRNA