Pozorište Prijedor će u četvrtak, 18. aprila, premijerno odigrati predstavu “Let iznad kukavičjeg gnijezda” Kena Kizija u režiji Gorana Damjanca, izjavio je danas direktor ovog teatra Srđan Knjeginjić.

Dramatizaciju potpisuje Jelena Paligorić Sinkević, a igraju Darko Stojić, Miroslav Sinikić, Marko Vukosav, Dean Batoz, Ilija Ivanović, Želimir Rivić, Siniša Vučićević, Srđan Knjeginjić, Mirela Predojević, Jelena Seksen i Sabina Halilović.

“To je svjetski poznat tekst zbog istoimenog filma. Želimo da prikažemo svoju borbu pojedinca”, rekao je Knjeginjić na konferenciji za medije u Prijedoru.

Damjanac je naveo da je Kizijev roman klasika američke popularne kulture, da je žanrovska odrednica ove predstave tragikomedija i da je, nasuprot sveprisutnoj intelektualizaciji teatra, ovdje u fokusu igra sa emocijama i suzama, smijeh i tuga.

“Željeli smo da se, u odnosu na film Miloša Formana i u odnosu na londonsku i brodvejsku verziju dramatizacije, vratimo romanu. Lik Indijanca, koji je u romanu narator i glavni lik, mi kroz njegove oči posmatramo situaciju u bolnici, vratili smo ga u centar priče i ispričali je kroz usta potlačenih i odbačenih”, rekao je Damjanac.

Glumac Darko Stojić istakao je da glavni junak iz istoimenog filma iz 1975. godine i danas ima status kulta, te da je njegov prvi zadatak bio da se pobjegne od imitacije i pronađe svoj Mekmarfi.

“Priča je o nama nad kojima se u raznim trenucima i raznim info sredstvima vrši lobotomija koje nekad nismo ni svjesni. Šest decenija i više od prve premijere na Brodveju djelo nije izgubilo ni sekund na svoj aktuelnosti”, rekao je Stojić.

Ilija Ivanović iz Kragujevca student je četvrte godine glume u Banjaluci u klasi Željka Mitrovića i ovo mu je diplomska predstava.

“Čast mi je da radim sa ovim ansamblom. Prihvatili su me jako dobro. Bilo je zanimljivo raditi sa novim ljudima, koji nisu dio klase, na novi način i novim metodama, i bilo je zahtjevno”, rekao je Ivanović.

Glumica Mirela Predojević ukazala je da je prva stvar bila napraviti u neku ruku otklon od knjige.

“Svidjela mi se ta ideja što ne radimo samo roman niti se trudimo da kopiramo ono što je u filmu. Bilo je jako izazovno i jako sam zahvalna što sam dobila ovu priliku”, navela je Predojevićeva.

Premijera je zakazana u 20.00 časova a cijena ulaznice je 10 KM.

Ovo je druga premijera u 71. sezoni Pozorišta Prijedor, a prva – “Kauboji” po tekstu Saše Anočića i u režiji Davida Alića, igrana je u oktobru prošle godine na otvaranju 16. mMeđunarodnog festivala pozorišta “Zlatna vila”.

SRNA