Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković priredio je juče prijem za organizatore i učesnike književnog matinea koji je održan sinoć u prijedorskom Pozorištu povodom 220 godina od rođenja velikana ruske i svjetske književnosti Aleksandra Sergejeviča Puškina.

Prijem je organizovan za predstavnike Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov, Filološkog fakulteta Panevropskog univerziteta “Apeiron” Banjaluka, Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor i Udruženja Bosanski kulturni centar Prijedor.

U programu koji je nazvan “Omaž Puškinu” učestvovali su studenti, postdiplomci i profesori Fakulteta za prevođenje Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov, profesori “Apeirona” Larisa Čović – Lupačova i Branimir Čović, te predstavnici dva udruženja Željko Šormaz i Alma Semanić.

“Gostima smo poželjeli dobrodošlicu i porazgovarali o mogućoj budućoj saradnji, a posebno nas raduje činjenica da jedan student iz našeg grada studira medicinu na čuvenom Univerzitetu Lomonosov”, rekao je Đaković.

Dekan Fakulteta filoloških nauka Panevropskog univerziteta “Apeiron” u Banjaluci Larisa Čović – Lupačova rekla je novinarima da fakultet ovih dana slavi 10 godina postojanja.

“U okviru tog jubileja pozvali smo naše partnere iz Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov sa predstavom o velikom ruskom piscu Puškinu”, navela je Lupačova.

Ona je dodala da je Fakultet ostvario saradnju sa 19 ruskih univerziteta i da već 10 godina sarađuje sa Moskovskim državnim univerzitetom sa kojim organizuju razmjenu profesora i studenata, te zajedničke konferencije, okrugle stolove i seminare.

Zamjenik direktora Fakulteta za prevođenje Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov Marija Isakova Nikolajevna istakla je da je ovaj univerzitet, jedan od najstarijih u Rusiji, osnovan 1755. godine.

“To je jedna od najsavremenijih visokoškolskih ustanova u Rusiji na kojoj studira oko 40.000 ruskih i stranih studenata. Naš univerzitet sa velikim zadovoljstvom podržava inicijative u vezi sa promocijom ruskog jezika, kulture i književnosti i zato smo sa radošću prihvatili poziv da budemo dio ovog programa”, rekla je Nikolajevna.

www.prijedorgrad.org