Alija Hrustić (49) iz Prijedora nije bio uračunljiv u vrijeme ubistva i zbog toga nije mogao biti osuđen za teško ubistvo, već za ubistvo na mah i zbog toga ćemo se žaliti Vrhovnom sudu RS na presudu.

Rekao je ovo za Srpskainfo Hrustićev advokat Jevto Janković, koji se žali na brojne propuste u suđenju održanom u Okružnom sudu u Prijedoru.

Podsjetimo, Hrustić je osuđen na 35 godina zatvora zbog dvostrukog monstruoznog ubistva. On je 27. maja prošle godine sa 54 uboda nožem i sjekirom ubio suprugu Azru i njenog ljubavnika Envera Halilagića.

Janković pojašnjava da Alija nije došao u kuću s namjerom da ubije Azru, već po svog maloljetnog sina koji je s njim trebao ići da radi.

– Kada je vidio automobil njenog ljubavnika iz svog vozila je uzeo sjekiru i nož i za samo 20 minuta ih je 54 puta ubo. Tu je ostavio i sjekiru i nož, te otišao kući gdje je pokušao da se ubije. U tom naumu ga je spriječio sin, nakon čega je Alija otišao u policiju. Zbog toga je jasno da se radi o ubistvu na mah – ističe Janković.

Navodi da je Hrustić zločin počino u stanju gnjeva, trenutnog afekta i razdraženosti najvećeg intenzita.

On tvrdi da je u ovom slučaju brojne propuste napravio tužilac, koji “ništa nije uradio kako treba”, i da je on samo napisao optužnicu, a da je kompletnu istragu vodila policija. Za tužioca kaže da nema sposobnosti ni znanja da obavlja ovaj posao.

Kaže da je tužilac u jednom trenutku na suđenju htio usmeno da izmjeni optužnicu, a kada je on zatražio da to pismeno uradi tužilac je odustao od toga.

– Osim toga, i predsednica sudskog vijeća se ponašala kao tužilac zbog čega sam tražio da se izuzme iz ovog slučaja. Međutim, odbili su moj zahtjev. Zbog svih tih propusta uložiću žalbu VSTS i protiv sudije, kao i protiv tužioca – ističe Janković.

Prema njegovim riječima, jedan od većih propusta je i to što nisu prihvatili mišljenje sudskog vještaka kojeg su oni predložili.

– Vještaci tužilaštva su za samo dva sata obavili psihijatrijsko vještačenje mog branjenika, a nije moguće to uraditi tako brzo. Predložio sam da se sasluša i treći vještak neuropsihijatar, ali je predsjednica vijeća to odbila. Iz svih izvednih dokaza može se vidjeti da moj branjenik u vrijeme ovog zločina nije bio uračunljiv, ili mu je bila bitno smanjena uračunljivost – ističe advokat Janković.

Prema presudi, Hrustić je 27. maja prošle godine došao do kuće gdje je živjela njegova supruga, koja ga je napustila u martu te godine. Kada je ispred kuće vidio Halilagićev automobil iz svog vozila je uzeo sjekiru i nož. U sinovljevoj sobi je zatekao Halilagića i Azru nage u krevetu.

Zatim je krenuo da oboje naizmjenično udara sjekirom dok nije pukla drška. Potom je krvavi pir nastavio s nožem. Nanio im je po najmanje 15 smrtonosnih povreda. Nakon toga je otišao kući i popeo sa na tavan kuće gdje je htio da se objesi. U tome ga je sprečio maljoletni sin, nakon čega je Hrustić otišao u policijsku stanicu i priznao šta je uradio.

Hrustić: Pao mi je mrak na oči

U završnoj riječi Alija Hrustić je rekao da mu je žao što se sve desilo i da se kaje, uz obrazloženje da „nije trebalo do ovoga doći“.

Rekao je da mu je, kada je ušao u sobu svog sina, pao mrak na oči i da nije znao šta radi. Tvrdio je da je Enver Halilagić imao pištolj ispod jastuka i da je htio da ga povuče, u čemu ga je sprečila Azra.

EuroBlic-srpskainfo.com