Prašnjava i krivudava cesta nas je dovela do Podvidače, malog seoceta koje pripada opštini Oštra Luka.

Povodom praznika Svetih Duhova, odnosno Pedesetnice, u maloj crkvici u ovom kraju je služena sveta liturgija i proslavljen jedan od najvećih praznika u ovim krajevima Podgrmeča.

Svetu liturgiju predvodio je paroh hadrovački protojerej Miladin Tešanović sa sveštenstvom.

On je okupljenim vjernicima poručio da se kroz molitvu može sjedinjavati i postati jedinstven a to se ovim praznikom pokazalo.

Lomljenjem slavskog kolača sa stotinjak prisutnih vjernika, protojerej Tešanović je naglasio da koliko god svi mi odustajali od crkve i njene slave, ona nikad neće odustati od nas.

-Otvorimo naša srca da Duh Sveti uđe u njih. Ne skrećimo sa puta, idimo njime sa molitvom prema Duhu Svetom jer tad smo najsigurniji – poručio je paroh hadrovački i zahvalio svima koji su došli u Podvidaču da proslave veliki hrišćanski praznik Duhove.

-Ovo je vaše i ovdje su vaši. Dolazite ovdje jer je veći blagoslov – dodao je.

Nakon liturgijskog obreda uslijedila je litija oko hrama te pričešće i blagoslov svakog dobronamjernika koji je došao na visine Podvidače u proslavu nekad najmasovnijeg okupljanja vjernika.

Sparno i vrućo vrijeme primamilo je mnoge pod šator gdje su uz hladno pivo uživali u pjesmama koje je izvodio popularni Mile Plavi sa pjevačicom.

Poziranju nije bilo kraja kada se po šatorom pojavio i poznati Zmaj od Šipova koji se gostima obratio na specifičan način “Neš nada me”.

Tekst i foto – Mladen Karan/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com