rtrs-sunce-prijedoraPrijedorska Poljoprivredno-prehrambena škola nadaleko je čuvena po originalnom proizvodu – polutvrdom masnom siru nazvanom “Sunce Prijedora”.

Riječ je o siru koji, po italijanskom receptu, prave učenici ove škole. Zbog izuzetnog kvaliteta, potražnja je velika.

Poseban je zbog domaćeg mlijeka, đačkog truda i uloženog znanja, uz pomoć savremene tehnologije. Prijedorski školski sir, nastao po receptu iz italijanskog Trenta, osvojio je kupce.

– Dobijemo mlijeko koje zagrijemo, a kada zagrijemo onda dodajemo sirilo koje stoji pet minuta, zatim sačekamo da se zgruša i onda sipamo u kalupe. Ovaj sir je poseban po tome što ga mi pravimo i trudimo se oko njega i želimo da bude kvalitetan – kaže učenica Tamara Pačariz.

Sir se, za sada, prodaje isključivo u školi. Mlijeko se nabavlja s prijedorskih farmi, šti je bar mali podstrek domaćoj proizvodnji. U ovoj školi posebno su ponosni na praktičnu nastavu, koja je na visokom nivou.

– Јa mislim da smo uspjeli u namjeri da što više učenika obučimo za praktičan rad. Najveći broj naših učenika ovdje obavlja praksu. Dosta smo se opremili tako da je ta praksa na dosta visokom nivou. Mislim da već mogu sami da rade. Ovaj sir je specifičan zato što zrenje traje nešto duže oko dva mjeseca minimum i više – kaže Suzana Mršić, profesor stručnih predmeta.

U prijedorskoj Poljoprivredno-prehrambenoj školi, godinama ulažu u nabavku nove opreme.

– Imamo kvalitetnu opremu koja mora ispunjavati odgovarajuće standarde vezano za prehrambenu industriju i svake godine nešto novo dokupimo, proširujemo. Dosta smo radili projekata u zajednici sa Ministarstvom prosvjete i Ministarstvom porodice, omladine i sporta, a ove nešto skuplje aparate donirao nam je “Mital” – kaže Mršićeva.

Cilj je praktičnu nastavu učiniti samoodrživom, pa se zarada od prodaje sira, kao i ostalih proizvoda vraća školi i koristi za nabavku sirovine i za obnovu opreme.

Prehrambeni smjer ove škole, tokom proteklih godina, među svršenim osnovcima postao je izuzetno popularan upravo zbog praktične nastave. Zbog toga su brojni đaci ove školske godine i upisali ovaj smjer.

U ovoj školi, zahvaljuući vlastitoj sirovini iz školskih voćnjaka i plastenika, proizvode i sušeno voće, ali i brojne marmelade, poput one od šipka, mušmula, zelenog paradajza i jagoda. Imaju i prehrambenu radionicu, a školska peciva, odavno su najtraženiji doručak.

RTRS