poplave 5maj 7Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske za resor poljoprivrede Zoran Kovačević izajavio je da u Prijedoru trenutno nema opasnosti od izlijevanja rijeka iz korita niti je stanovništvo trenutno ugroženo.

“Na sastanku sa predstavnicima Odsjeka civilne zaštite grada Prijedora informisali smo se o aktivnostima koje se preduzimaju i koje će se preduzimati ako vodostaj ponovo dostigne i pređe kritičnu tačku”, rekao je Kovačević Srni.

On je dodao da je gradonačelnik Prijedora Marko Pavić formirao komisiju koja će po prestanku padavina obići teren i procijeniti stanje poljoprivrednih usjeva.

“To će učiniti i sve ostale poplavama pogođene lokalne zajednice, pa će Ministarstvo kompletnu informaciju predstaviti Vladi. Rano je govoriti o štetama, ali je izvjesno da će biti neophodno presijavati usjeve, posebno kukuruz, što će stvoriti dodatne troškove poljoprivrednicima”, dodao je Kovačević.

Vodostaj rijeke Sane još uvijek je ispod kritične tačke, ali raste, a zbog ukupne nepovoljne hidrometeorološke situacije očekuje se dalji rast vodotoka i Sane i Gomjenice i Miloševice.

Nakon Prijedora Kovačević će obići kritične tačke u opštinama Novi Grad, Kostajnica, Kozarska Dubica, Gradiška i Srbac.

SRNA

Foto – arhiva