Majske svečanosti, povodom 16. maja – Dana grada Prijedora, biće održane od 8. do 16. maja, najavila je danas šef kabineta gradonačelnika Prijedora Danijela Dodoš.

Dodoševa je navela da majske svečanosti počinju 8. maja kada će gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor posjetiti vrtić “Radost”i zajedno sa djecom i članovima Udruženja likovnih umjetnika Prijedor oslikati zgradu vrtića na Urijama.

“Grad Prijedor je ove godine donirao sredstva i renovirana je sala jedne vrtićke grupe tako da ćemo imati priliku da vidimo taj dan kako izgleda objekat”, rekla je Dodoševa na konferenciji za medije u Prijedoru.

Za petak, 10. maja, predviđena je akcija dobrovoljnog davanja krvi radnika Gradske uprave i najavljena je humanitarna aukcija radova polaznika škole slikanja Borisa Eremića u Galeriji “Sreten Stojanović” u 19.00 časova.

U subotu, 11. maja, u 12.00 časova na Malom trgu Turistička organizacija priređuje festival “Zdravica”, u 16.30 časova u kinu “Kozara” je besplatna projekcija filma o pjevaču DŽeju Ramadanovskom “Nedelja”, a u 20.00 časova Pozorište Prijedor igra novu predstavu 71. sezone “Let iznad kukavičjeg gnijezda”. Ulaz je besplatan, a potrebno je rezervisati karte.

Planinarsko društvo “Klekovača” u nedjelju, 12. maja, u 8.00 časova organizuje planinarski marš, u 10.00 časova Klub ekstremnih sportova “Albatros” priređuje penjačko takmičenje u svojoj hali, a u 16.30 časova kino “Kozara” ponovo besplatnu projekciju filma “Nedelja”.

Dan kasnije gradonačelnik Javor prirediće prijem za 20 najboljih učenika kojima će darovati po 200 KM.

“Bilbordi najboljih učenika će i ovaj put da krase grad, ali ono što je novo jeste to da će ove godine pet najboljih studenta krasiti bilborde Prijedora. Odlukom gradonačelnika u tri kategorije biće dodijeljene novčane nagrade za najbolje likovne radove o temi ljepote mog grada i znamenitosti Prijedora”, rekla je Dodoševa.

Za utorak, 14. maja, za 20.00 časova zakazan je nastup kamerne muzike Slavena Balaća i kamernog sastava “Timeus” u Galeriji “Sreten Stojanović”, a za srijedu, 15. maja, za 15.30 časova je planirana 63. Međunarodna ulična trka na Trgu majora Zorana Karlice.

Na Dan grada, u četvrtak, 16. maja, od 10.00 do 13.00 časova trajaće Dječija gradska olimpijada na Trgu majora Zorana Karlice, za 10.30 časova predviđeno je polaganje vijenaca na spomenike “Za krst časni” i Oslobodiocima Prijedora, a za podne svečana akademija u Pozorištu Prijedor.

U večernjim časovima na Malom trgu biće održani koncerti, gdje će za najmlađu publiku nastupati Leontina Vukomanović i hor od 19.00 do 20.30 časova, a od 20.30 do 22.30 grupa “Evergrin”.

“Ponosni smo što će ove godine sve nas zajedno zabavljati lokalni bend `Evergrin`. To je nešto što smo ove godine odlučili i biće svake naredne godine. Želimo da promovišemo sve ono što je prijedorsko, sve ono što je naše, jer imamo čime da se ponosimo”, zaključila je Dodoševa.

Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” od 8. do 16. maja daje 50 odsto popusta na učlanjenje.

SRNA