Blagajnik i sekretar Medžlisa Islamske zajednice Prijedor Č.H. nije se danas pojavio na izjašnjenju o krivici po optužnici za krivična djela pronevjera i falsifikovanje isprave i Osnovni sud u Prijedoru novo ročište zakazao je za 7. marta.

Sudija Predrag Tepić rekao je da optuženi dostavio dopis i potvrdu poslodavca da radi u Sloveniji, da je iskoristio godišnji odmor, da nema slobodnih dana do maja i da zato nije mogao doći na današnje ročište.

On je dodao da se ne može čekati maj, da su u pitanju teška krivična djela koja mu optužnica stavlja na teret i da će, u slučaju da se ponovo ne pojavi, za njim biti raspisana potjernica.

Optuženom je najprije bio dodijeljen branilac po službenoj dužnosti, advokat Dunja Matijašević, a danas je zastupanje preuzeo advokat po izboru optuženog Zoran Mrđa.

Sudija je od branioca zatražio da u toku današnjeg dana sudu dostavi adresu optuženog u Sloveniji.

Okružno javno tužilaštvo Prijedor zastupa Sanja Đaković.

U optužnici se navodi da je Č.H. od početka 2018. godine do septembra 2019. godine protivpravno prisvojio 268.722,35 KM od gotovine koja mu je uplaćivana kroz blagajnu /ukupno 161.972,35 KM/ i od naplate „kurbana“ od po 350 KM po komadu, za šta je izdao 305 priznanica /ukupno 106.750 KM/.

Taj novac nije položio na račun Medžlisa, već zadržao za sebe, a, da bi prikrio stvarno stanje na računu, preinačio bankovne izvode od 30. i 31. avgusta, te 4. i 5. septembra 2019. godine, gdje je, umjesto stvarnog stanja na računu od 7.820,28 KM, unio lažno stanje na računu od 101.820,28 KM i takvo prezentovao predsjedniku Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Prijedor, licu E.D.

Krivični zakon Republike Srpske propisuje članom 316. stav 3. kaznu zatvora od dvije do deset godina za onoga protivpravno prisvoji novac koji mu je povjeren u radu u pravnom licu, a iznos pribavljene imovinske koristi prelazi 50.000 KM, a članom 347. stav 1. novčanu ili kaznu zatvora do tri godine za onoga ko preinači pravu ispravu i upotrijebi je kao pravu.

SRNA
Foto – ilustracija