Svjedočenje Miroslava Senića

Portal prijedordanas.com u nastavcima donosi izbor izgovorenog pred Osnovnim sudom u Prijedoru tokom krivičnog postupka po optužnici Okružnog javnog tužilaštva /OJT/ Prijedor, iz oblasti privrednog kriminala, protiv načelnice Higijensko-epidemiološke službe /HES/ Doma zdravlja Prijedor Milice Otković zbog neupotrebljivosti 1.342 vakcine Sputnjik Ve i imovinske štete za Republiku Srpsku od 45.010,68 KM.

U prvostepenom postupku Milica Otković je oslobođena krivice.

Danas donosimo dijelove saslušanja svjedoka Miroslava Senića /elektroinženjer, vlasnik firme iz Istočnog Sarajeva koja se bavi opremom za pomoćno napajanje strujom/ od 19. juna 2023. godine. Sudija je Nebojša Manojlović, okružni javni tužilac Sanja Đaković, a branilac Milice Otković je advokat Savan Zec.

TUŽILAC: /…/ Je li vam poznato išta vezano za taj događaj kad ste isporučili UPS? Je li bilo nekih problema oko toga uređaja, išta? Da li vam je išta poznato?
SVJEDOK: Poznato mi je samo iz ono… iz medija što sam saznao. I kasnije su me kontaktirali iz policije da dam izjavu vezano za… da konstatujem da je to oprema koju sam ja prodao kompaniji u Banjaluci, a ona dalje.
TUŽILAC: Znači, taj UPS uređaj što je korišten u Domu zdravlja, to je uređaj vaše firme?
SVJEDOK: Da. Jer mi smo ga uvezli i prodali.

TUŽILAC: Da li na tim uređajima, na njihovom uputstvu, specifikaciji, kako već, je li određeno koju vrstu opreme može da napaja?
SVJEDOK: Ne. Ne. Svaku opremu koja je manje snage od same snage uređaja.
TUŽILAC: Bilo koja vrsta oprema?
SVJEDOK: Da.

TUŽILAC: Vezano, prvo samo, uopšte za karakteristike uređaja, ovdje u izjavi policijskom službeniku rekli ste: /…/ “Na pitanje policijskog službenika da se izjasnim o svim bitnim karakteristikama predmetnog UPS uređaja, mogu da kažem da se radi o uređaju koji služi za napajanje nespecijalizovane opreme, to jeste napaja isključivo računarsku opremu u slučaju nestanka električne energije.” E, sad, samo da nam pojasnite ovaj momenat, pošto ste rekli da oni u principu mogu napajati bilo koju vrstu uređaja?
SVJEDOK: Pa, u suštini, oni mogu napajati bilo koju vrstu uređaja.
TUŽILAC: A ovdje kažete da su oni…
SVJEDOK: Ali, pretežno se koristi u računarske, ali može napajati bilo koje ostale uređaje.
TUŽILAC: Pa, koja je njegova namjena? Je li određeno da je to, kao što vi kažete, nespecijalizovana oprema reačunarska, je li to tako namijenjeno prema njegovom uputstvu, specifikacijama ili čemu već?
SVJEDOK: Ne. On se uobičajeno koristi u napajanju računarske opreme, samo se može i koristiti u bilo kojem drugom, šta krajnji koristnik hoće da napaja.

TUŽILAC: A da li ostajete kod ovoga da je to, znači, kako ste rekli?
BRANILAC: Prigovor. Ne da li ostaje. On je upravo rekao suprotno na glavnom pretresu.
TUŽILAC: Nisam…
BRANILAC: Suprotno. Rekao da mogu i drugi uređaji osim računarskih.
SUDIJA: Da.
BRANILAC: A vi kažete da li ostajete da može isključivo računarski. Znači, on je upravo suprotno rekao od vaše tvrdnje.
SUDIJA: Usvaja se prigovor branioca. Svjedok je uporno govorio o nečemu drugom, da se mogu napajati i drugi. Znači, može i televizor, je li tako?
SVJEDOK: Da, da, može sve.

BRANILAC: Možete li se sjetiti, izjavu koja vam je sad čitana, sjećate li se gdje ste saslušavani?
SVJEDOK: U policijskoj stanici ovdje u Prijedoru.
/…/ BRANILAC: Dobro. Je l’ se sjećate koliko je trajalo to vaše ispitivanje? Je li kratko, dugo?
SVJEDOK: Pa, nije dugo. Ne znam šta sad podrazumijevate kratko, dugo.
BRANILAC: Pola sata, sat.
SVJEDOK: Između 15 minuta i pola sata.
BRANILAC: /…/ Međutim, ovdje piše da je vaše saslušanje započelo u pola 2, a da je završeno u pola 5. Da ste tri sata ispitivani, a imamo jednu stranicu izjave, pa me to interesuje.
SVJEDOK: Nisam tri sata ispitivan.

BRANILAC: I samo bih ovaj dio htio da ponovim, zato nam je bitno, zbog vještaka koji dolazi sad, poslije ovog svjedoka. Znači, s obzirom na ova dva uređaja, pročitala vam je i tužiteljica to, znači, frižider od 338 W i zamrzivač od 110 W sa opterećenjem na UPS-u od 450 W i on je kao takav mogao da ih napaja prilikom nestanka električne energije maksimalno 20 minuta. To je ta matematička formula?
SVJEDOK: Da.

TUŽILAC: Evo, obzirom da ovaj uređaj, konkretno, može nakon nestanka da obezbjeđuje rad 5 minuta pri opterećenju od 1800 W. /…/ Sad, konkretno za ova dva uređaja, 20 minuta. Znači, u zavisnosti od snage opreme čiji rad podržava, zavisi i dužina koliko radi. Šta je svrha sad svih tih UPS uređaja, obzirom na tako kratak vremenski period podržavanja rada? /…/
SVJEDOK: Pa, samim tim da se u tom nekom periodu ili pređe na agregatsko napajanje ili da se oprema ugasi, ako je neka osjetljiva oprema koja čuva podatke.

SUDIJA: Konstatuje se da okružni javni tužilac u spis predmeta ulaže zapisnik o saslušanju svjedoka Senić Miroslava, PU Prijedor, od 24.04.2021. godine, a koji je koristila prilikom ispitivanja svjedoka na današnjem ročištu. Pa, pitam optuženu i njenog branioca da li su upoznati sa sadržajem ovog zapisnika, imaju li kakvih prigovora na ovaj zapisnik?
BRANILAC: Pa, evo, samo u smislu ove, ovih podataka o početku i trajanju saslušanja svjedoka. Pošto, zaista je nemoguće da je ovaj iskaz na jednoj stranici, da je ispitivanje trajalo tri sata. To i svjedok sam pobija, a kako stoji u ovom zapisniku.

/nastaviće se/

Katarina Panić – prijedordanas.com

EKSKLUZIVNO – Serijal tekstova: Iz sudnice o slučaju 1.342 vakcine prijedorskog Doma zdravlja

Prvi dio – Uvodna riječ odbrane

Drugi dio – Svjedočenje Dijane Đerić

Treći dio – Svjedočenje Sandre Kusonjić

Četvrti dio – Svjedočenje Dušanke Smiljanić – 1. dio

Peti dio – Svjedočenje Dušanke Smiljanić – 2. dio

Šesti dio – Svjedočenje Aleksandra Škorića

Sedmi dio – Svjedočenje Milana Knjeginjića

Osmi dio – Svjedočenje Aleksandre Bašić

Deveti dio – Svjedočenje Dalibora Lajića

Deseti dio – Svjedočenje Draška Brezičanina

Jedanaesti dio – Svjedočenje Milenka Jokića

Dvanaesti dio – Svjedočenje Miroslava Senića

Trinaesti dio – Svjedočenje Željka Trninića

Četrnaesti dio – Svjedočenje Biljane Stjepanović