Svjedočenje Dušanke Smiljanić – drugi dio

Portal prijedordanas.com u nastavcima donosi izbor izgovorenog pred Osnovnim sudom u Prijedoru tokom krivičnog postupka po optužnici Okružnog javnog tužilaštva /OJT/ Prijedor, iz oblasti privrednog kriminala, protiv načelnice Higijensko-epidemiološke službe /HES/ Doma zdravlja Prijedor Milice Otković zbog neupotrebljivosti 1.342 vakcine Sputnjik Ve i imovinske štete za Republiku Srpsku od 45.010,68 KM.

U prvostepenom postupku Milica Otković je oslobođena krivice.

Danas donosimo drugi dio saslušanja svjedoka Dušanke Smiljanić /u vrijeme saslušanja i u vrijeme predmetnog događaja glavna sestra u Domu zdravlja Prijedor/ od 19. januara 2023. godine. Sudija je Nebojša Manojlović, okružni javni tužilac Slađana Marić, a branilac Milice Otković je advokat Savan Zec.

BRANILAC: Taj Beko /…/ nije jedini uređaj koji je to jutro se pokvario u toku strujnog udara, je li tačno?
SVJEDOK: Ne znam, ne mogu to potvrditi je li tačno, jeste bilo prijava nekih, ali ne mogu se sjetiti, stvarno taj period.
BRANILAC: Ne možete se sjetiti, znači, da su pokvareni od tog istog strujnog udara sljedeći uređaji: fotometar, vrijednost 26.805 KM, senzor regulacije, vrijednost 396 KM i elektronska ploča, vrijednost 1.221 KM. Znači, ukupno jedno, koliko sam ja izračunao, negdje oko 30.000 KM na drugim uređajima to isto jutro.
SVJEDOK: Da.
BRANILAC: Je li tačno ovo? Ovaj ja čitam ove dokaze iz optužnice. Je li tačno ovo?
SVJEDOK: Pa, ne znam stvarno, ne mogu potvrditi da li je tačno, mislim da je bilo nekih kvarova, ali koliko u obimu i šta je bilo, ne mogu vam potvrditi kad se ne sjećam, shvatate.

BRANILAC: Moramo se dohvatiti samo još jedne procedure koja skraćeno se zove PR-N-007, održavanje infrastrukture. Je li vam ta procedura poznata?
SVJEDOK: Infrastrukture?
BRANILAC: Da. Evo, ovo upravo, pokvari se frižider, pokvari se zamrzivač, fotometar, šta se radi, šta radi, ko radi u Domu zdravlja kad to dođe do kvara. Je li vam poznata ta procedura?
SVJEDOK: Pa, u slučaju prijave, znači, kvara, službe prijavljuju kvar meni, pa se ja, znači, dalje konsultujem, znači, pokažem na uvid direktoru da je nešto pokvareno i onda da imamo uvid u to kako će dalje teći proces sam popravke, koliko će koštati, kolika će biti cijena, shvatate?
BRANILAC: Jesam li ja u pravu da je prijava tog kvara vaša direktna obaveza kao glavne sestre ustanove?
SVJEDOK: Ali, meni prijavu kvara služba svaka kad je nešto pokvareno podnese na pisanom obrazcu.
BRANILAC: Jeste, koji se zove OB-N-016.
SVJEDOK: Da, da.
BRANILAC: I onda ste vi dalje zaduženi za rješavanje ovog problema, kao glavna sestra ustanove?
SVJEDOK: Da, da, kad se pokvari nešto.
BRANILAC: Da. Recite mi u vezi kvara ovih uređaja u vrijednosti 30.000 KM je li iko disciplinski odgovarao u Domu zdravlja?
SVJEDOK: Ne znam.
BRANILAC: Je li iko optužen?
SVJEDOK: Mislim da nije.
BRANILAC: Je li iko optužen za ove uređaje druge?
SVJEDOK: Ne sjećam se, sjetila bih se da znam za to. Mislim da nije. Barem nisam imala tu informaciju.

BRANILAC: Kad govorim o ovom disciplinskom postupku protiv vas, prijavu protiv vas je podnio ovaj drugi svjedok što će sad doći, je li tako, Aleksandar Škorić?
SVJEDOK: Pa, da, pravna služba je podnijela, ja nisam nešto gledala ko je, nisam imala uvida u to ko je.
BRANILAC: Niste vidjeli da tu inicijativu potpisuje Aleksandar Škorić?
SVJEDOK: Ne, nisam vidjela ko je pokrenuo ovu inicijativu, samo znam da je pravna služba protiv mene provela.
BRANILAC: E, sad bih ja pročitao, ali vidjeli ste ovo rješenje?
SVJEDOK: Jesam, to jesam.
BRANILAC: U obrazloženju rješenja u prvoj rečenici piše da je postupak pokrenut na osnovu pismene inicijative načelnika službe za pravne kadrovske opšte poslove Aleksandra Škorić, a podnesene dana 04.06.2021.
SVJEDOK: Pa, to sam ja jednom pročitala i sklonila, vjerujte da to nisam više ni čitala, nisam ni zapamtila.
BRANILAC: I sad, danas kažete vi ne znate da je Aleksandar Škorić protiv vas podnio tu prijavu?
SVJEDOK: Pa, čitala jesam, al’ ne znam, mi u pravnoj službi imamo dva pravnika, a ne jednog.
BRANILAC: Da. Pa, dobro nije ovo baš bilo tako davno da se ne sjećate.
SVJEDOK: Da, da
BRANILAC: A nije ni tako bezezleno.
SVJEDOK: Pa, naravno.
BRANILAC: Vi sad rekoste da nikad nije bilo te priče, bar što se vas tiče, šta ćemo kad nestane električne energije?
SVJEDOK: Ne sjećam se to.
BRANILAC: Dobro. Znači nije tačno da ste u petak, 9. aprila 2021, vi bili u društvu u kom su nalazili se i pomoćnik direktora za medicinska pitanja Dijana Đerić i u kom je komentarisano šta ćemo ako nestane električne energije, a portira nema noću?
SVJEDOK: Pa, jesam bila to jutro na sastanku, a stvarno se ne sjećam tog dijela, da li je to pričano, da l’ nije pričano. Ja se samo sjećam obaveze koja je bila meni nametnuta za taj period.
BRANILAC: Ne, ne, do ovog nestanka struje dolazi u ponedjeljak, ja govorim o petku prije tog ponedjeljka.
SVJEDOK: Da, da.
BRANILAC: I vi se ne sjećate da ste bili na takvom sastanku i takvom društvu gdje ta tema bila?
SVJEDOK: Pa, ne sjećam se, sjećam se šta je bila tema, tema je bila dnevne bolnice. Da je bilo potreba da se poveća broj kreveta u ARI ambulanti i da bi se ti pacijenti, shvatate, koji su u većem broju…
BRANILAC: Evo, da vas ja malo podsjetim. Petak, 9. april, to je prije ponedjeljka, prije nego će se ovo desiti, to je društvo u kom sjedite: Sonja Reljić, načelnik službe za ekonomske poslove, Aleksandra Bašić, pravnik, Dijana Đerić, pomoćnik direktora za medicinska pitanja, i vi. A zašto 9. april, jer je to dan kad vi dobijate drugu ponudu za UPS za taj frižider, jer vi tačno spominjete 9. april u svojoj izjavi i tad sjedite u kancelariji sekretarice Doma zdravlja, pijete kafu i komentarišete kako nema portira i ne daj Bože da nestane struje, šta ćemo onda? I vi se uopšte toga ne sjećate?
SVJEDOK: Da, da.
BRANILAC: Šta da, jel’ se sjećate ili se ne sjećate?
SVJEDOK: Pa, ne sjećam se, ne sjećam se.
BRANILAC: A je li se sjećate da ste u ponedjeljak ujutro, kad se sve ovo dešava, isto to ponovili Sandri Kusonjić kako ste baš u petak komentarisali šta ćete ako struje nestane?
SVJEDOK: Ne znam.
BRANILAC: Ne znate ni to? Dobro.

BRANILAC: Da, e, sad vas ja pitam šta dalje bi, jesu li skladištene vakcine, vi kažete da se ne sjećate. Ja vas pitam, sad ide drugi paragraf: „Nakon nekoliko dana, gore pomenuta sestra Darinka me je pozvala i takođe se žalila da je frižider bučan i da previše zagrijava prostoriju i da je ometa u procesu vakcinacije djece i da ga je ona njega isključila i o tome obavjestila HES.“
SVJEDOK: Jeste.
BRANILAC: I vi danas kažete da se toga ne sjećate?!
SVJEDOK: Pa, kako mislite, ja sam… mislite, jesu li stavljane, ja ne znam šta je ona radila od njih sad, šta je ona radila…
BRANILAC: Pitao sam vas i šta je bilo sa frižiderom.
SVJEDOK: Aa, too, tog se sjećam.
BRANILAC: Pa, što ne kažete to?
SVJEDOK: Pa, ne razumijem, tog se sjećam, nisam razumjela vaše pitanje, tog se sjećam da je on bio bučan i da je ona da ga je onda ugasila.
BRANILAC: Vi ste u tom momentu glavna sestra ustanove.
SVJEDOK: Jeste, jeste.
BRANILAC: I vi odgovarate za taj rad.
SVJEDOK: Kako mislite?
BRANILAC: Znači, ovo pitanje jeste u sklopu vašeg rada, znači, kad se isključi taj frižider iz struje da znate to i da reagujete kao glavna sestra Doma zdravlja, je li tako?
SVJEDOK: Da, da, Pa, jeste, da, jeste.
BRANILAC: I to ne može biti nešto čega se ne sjećate.
SVJEDOK: Pa, sjećam se tog, ali nisam vas razumjela šta. Mislila sam, da l’ znam šta je ona, da li je ona ubacivala nešto u njega.
BRANILAC: Eto. E vi o ovome koga obavještavate?
SVJEDOK: Doktoricu Otković, ona je već bila obaviještena o tome.
BRANILAC: I koga još?
SVJEDOK: I nikoga više, to je to.
BRANILAC: /…/ Evo, citiraću /…/: „…po dolasku predmetnog frižidera koji je marke Emsas i isti smjestila po nalogu doktorice Otković u kancelariju broj 7 i o tome sam obavijestila direktora Javor Slobodana.“
SVJEDOK: Da, da.
BRANILAC: Znači 22. stiže frižider – obavještavate direktora Javor Slobodana, 24. prebacujete frižider – obavještavate direktora Javor Slobodana, 25. Darinka isključuje frižider i vi ne obavještavate Javor Slobodana. Možete li to objasniti?
SVJEDOK: Pa, ne znam kako da vam objasnim.
BRANILAC: Znači, o svemu ste ga obavijestili, samo o isključenju niste?
/…/ SVJEDOK: Pa, ne znam zašto, ali nije, nije, nije bilo prilike možda taj dan, nismo se susreli, ili nije bio prisutan.
BRANILAC: Dobro, evo, sutradan, radni sastanak jutarnji, vi, direktor, pomoćnik direktora za medicinska pitanja, korona je, vakcine su u Prijedoru, kreće vakcinacija, vi ne obavještavate da je Darinka isključila frižider?
SVJEDOK: Pa, ne znam, mislim da je to prošlo tako nekol’ko dana.
BRANILAC: Je l’ to nije vaša obaveza da obavijestite direktora Doma zdravlja o tome?
SVJEDOK: Pa, ne znam, ne znam šta bi vam odgovorila, mislim da…
BRANILAC: Pa, zbog čega vi imate jutarnje sastanke sa direktorom Doma zdravlja ako nemate nikakvih obaveza?
SVJEDOK: Imamo ostalih, shvatate, ja sam glavni…
BRANILAC: Pustite, ovo 15. marta kreće vakcinacija u Prijedoru, jer korona je, pandemija je…
SVJEDOK: Jeste, jeste, ali…
BRANILAC: Najbitnija stvar, stiže frižider iz Instituta, znači, za zdravstvo RS, priča se o tome na televiziji, u novinama. Neka Darinka isključi frižider iz struje i vi o tome ne obavještavate direktora?!
SVJEDOK: Pa, zato što je bio prazan, pretpostavljam ga zato žena isključila, nije ga koristila.
BRANILAC: Ma, ne pitam to. Zašto vi ne obavještavate Slobodana Javora o tome kao glavna sestra?
SVJEDOK: Ne znam, mislim da nemam odgovor na ovo pitanje.
BRANILAC: Jeste li bili u obavezi da ga obavijestite kao glavna sestra u Domu zdravlja?
SVJEDOK: Pa, ni to ne znam.
BRANILAC: Ni to ne znate? Dobro. Evo, sad, jesam li ja u pravu da, kada je Milica Otković obaviještena kako je sestra Darinka isključila frižider marke Emsas da vas je nazvala i da vam je rekla da riješite taj problem sa sestrom Darinkom?
SVJEDOK: Ko me nazvao?
BRANILAC: Milica Otković, ovdje prisutna, sjedi kraj vas.
SVJEDOK: Ne, ne sjećam se toga.
BRANILAC: I da ste vi tad njoj rekli kako svejedno taj frižider-zamrzivač mora imati UPS, da ne smije biti uključen direktno u struju i da ste vi krenuli u proceduru nabavke UPS-a za taj frižider?
SVJEDOK: Ne, ja se tog razgovora ne sjećam.
BRANILAC: Dobro. Onda, zašto taj UPS i ponude za taj UPS spominjete u toj vašoj izjavi iz istrage?
SVJEDOK: Ne znam ni sama, to je jedini dio, shvatate, nečega što sam se ja bavila u tom periodu time pa sam se za to vezala.
BRANILAC: /…/ Znači, taj paragraf izjave iz istrage, vi kažete: „Želim da napomenem da su u međuvremenu dolazili radnici dvije firme da daju ponudu za UPS stabilizator napona koji je bio potreban za novi frižider Emsas.” Je li to tačno?
SVJEDOK: Pa, jeste.
BRANILAC: Jeste li rekli Milici Otković da ne može taj Emsas da se uključuje direktno u struju, u zid, u utičnicu, već da se mora nabaviti taj UPS?
SVJEDOK: Ne.
BRANILAC: I da je procedura nabavke UPS-a u toku?
SVJEDOK: Nisam rekla. Samo sam rekla da ćemo nabaviti UPS. A, ne znam, znači, da sam tako nešto rekla, sjetila bih se.
BRANILAC: Dobro. Je l’ se sjećate da ste ove ponude za UPS u još nekoj izjavi spominjali?
SVJEDOK: Jesam, jesam. Spominjala sam.
BRANILAC: Je l’ se sjećate da ste tačne datume spominjali tih ponuda?
SVJEDOK: Da. Da.
BRANILAC: Kako se sjećate baš tako tačno tih datuma?
SVJEDOK: Pa, ne sjećam se sad trenutno. Tad sam vjerovatno… Tad je bilo svježije, Pa, sam se mogla sjetiti tih datuma. Sad se ne mogu sjetiti, vjerujte, koji su to bili datumi. A sjećam se da sam spominjala te ponude za UPS, jer mi je bilo važno zato što se, da se bar obezbijede, znači, shvatate, ti uređaji.
BRANILAC: Pa, je li se mogao on uključivati direktno u struju bez UPS-a?
SVJEDOK: Pa, ne znam.
BRANILAC: Ne znate. Dobro. Evo, sad govorim, znači vaša izjava od 14.04.2021. To je isto dokaz iz optužnice. Tužilac je to već koristio. Znači, došao je električar koji je ponovo upalio i podesio parametre frižidera, ostavio prevedeno uputstvo sestri Darinki koja to radi. Direktor je i o tome bio obaviješten. Ista sestra iz Centra za vakcinaciju beba, tog istog dana žali se da je frižider bučan i zagrijava joj prostoriju u kojoj ima još jedan frižider i obavlja proces vakcinacije. Dana 25.03.2021. dolazi drugi električar da pogleda frižider i da ponudu za UPS.
SVJEDOK: Da. Zato što su mi se javili da im pokažem.
BRANILAC: Pa, nisu se sami javili. Neko je zatražio od njih da dođu da daju ponudu. Ko je zatražio to od njih?
SVJEDOK: U tom periodu ko je tražio? Pa, mislim da sam tražila da daju ponudu za UPS.
BRANILAC: Vi ste glavna sestra. Vi ste ta koja je to tražila. Je li tako?
SVJEDOK: Jeste.

BRANILAC: Ali prije nego što je uključen, vama je doktorica Otković dala nalog da kontaktirate Jokić Milenka koji je vlasnik firme koja je nabavila taj UPS i prodala Domu zdravlja i da zatražite od njega informaciju da li mogu istovremeno Frimed i Beko biti uključeni u taj UPS, je li tako?
SVJEDOK: Pa, ne sjećam se tako, ne mogu se sjetiti.
BRANILAC: Je li se sjećate da ste izašli iz prostorije telefonom nazvali Jokić Milenka, da vam je odgovorio da mogu ta dva uređaja biti uključena, da ste se vratili nazad i doktorici Otković i Sandri Kusonjić, znači nije bila sama, dvije su prisutne unutra, i kažete: „Jokić Milenko je potvrdio da mogu i Beko i Frimed biti zajendo uključeni u UPS“. To ste vi izgovorili.
SVJEDOK: Ne sjećam se, tog se baš ne sjećam, vjerujte.

BRANILAC: Pročitaću vam prvo proceduru: „Nadzorni tehničar HES-a dužan je da odredi osobu čija je obaveza da na početku i na kraju radnog vrmena vodi kontrolu i evidenciju temperature u rashladnim uređajima u kojima se čuvaju imunobiološki preparati.“ Nadzorni tehničar! Ne doktorica, ne direktor, nadzorni tehničar po proceduri. Zato vas pitam, ko donosi tu odluku i ko je potpisuje?
SVJEDOK: Pa, u okviru službe nadzorni tehničar.
BRANILAC: Ko je nadzorni tehničar do 22. marta odnosno kad ovaj Beko dolazi u HES?
SVJEDOK: Tad sam ja bila nadzorni tehničar.
BRANILAC: Je l’ vi onda tu odluku donosite?
SVJEDOK: Da, odluku, ali potpisuje i direktor i ne znam šta je sporno tu.
BRANILAC: Ne piše tako. U proceduri piše da je potpisuje nadzorni tehničar, zato vas to pitam.

SUDIJA: Jeste li donijeli tu odluku?
SVJEDOK: Postoji ta odluka, da jesam.
SUDIJA: Vi ste donijeli tu odluku?
SVJEDOK: Jesam, jeste.

BRANILAC: /…/ Hoćete mi reći samo ko potpisuje ovu odluku za 2020. godinu?
SVJEDOK: Za 2020. Mira Obradović.
BRANILAC: Šta je Mira Obradović u Domu zdravlja tad?
SVJEDOK: Nadzorni tehničar u HES-u.
BRANILAC: Ko je nadzorni tehničar u HES-u 15. marta 2021.?
SVJEDOK: Pa, ja sam tad bila nadzorni tehničar.
BRANILAC: Pa, ko onda tu odluku potpisuje i ko treba da je donese?
SVJEDOK: Pa, i donijela sam i potpisala tu odluku.
BRANILAC: Jeste sigurni?
SVJEDOK: Pa, ima ta odluka, ima ta odluka.***

BRANILAC: Kad govorimo o frižideru i stavljanju frižidera u pogon, postoji još jedna procedura u Domu zdravlja, skraćena oznaka broj PR-N-008, zove se upravljanje opremom. /…/ Jesam li ja u pravu da ste vi u obavezi sastaviti zapisnik o ugradnji i puštanju u rad takvog uređaja? I taj zapisnik koji vi sastavite da ga poslije toga plan korištenja tog uređaja ovjerava direktor?
SVJEDOK: Ne znam, to stvarno prvi put čujem, nisam imala takav slučaj.
BRANILAC: Znači, vi ništa ne dokumentujete kad pustite neki uređaj u rad, nikakav papir ne napišete, ništa, usmeno sve?
SVJEDOK: Ne znam stvarno kako mislite, na koji uređaj?
BRANILAC: Evo, lijepo, ovaj uređaj je prebačen, Emsas, na pedijatriju, vi ste tad glavna sestra, dolazi serviser, uključuje ga, podešava ga, vi nikakav zapisnik ne pravite kao glavna sestra o tome?
SVJEDOK: Ne znam, ne pravim zapisnik, znači imam njegov…
BRANILAC: Pa, jeste li čuli za ovu proceduru upravljanja opremom?
SVJEDOK: Da, čula sam za tu proceduru upravljanja opremom.
BRANILAC: Pa, jeste bili u obavezi kad je taj Emsas postavljen u taj odjel pedijatrije da sastavite zapisnik o njegovom uključnenju i puštanju u rad? I dostavite direktoru?
SVJEDOK: Pa, nisam znala, mislim sad eto, ne znam šta bih vam drugo rekla.
BRANILAC: I isto kao što dostavljate zapisnik o puštanju o rad, naravno da ćete morati dostaviti zapisnik o prekidu rada tog uređaja.
SVJEDOK: Pa, ne znam šta bih vam rekla. Nije bilo slučajeva ni za jedan drugi aparat da se tako nešto, shvatate, piše. U laboratoriji smo imali u skorije vrijeme da nam je došao urinski aparat, znači, služba u koju je stigao takav neki uređaj čuva svu dokumentaciju u slučaju kvara.
BRANILAC: Dobro, dobro, ali uglavnom nigdje vaše obaveze nema?
SVJEDOK: Pa, ne znam šta ste mislili time reći.
BRANILAC: Pa, ja ne znam šta radi onda glavna sestra u Domu zdravlja, pošto vi očito nemate obavezu ništa o funkcionisanju Doma zdravlja da radite.

BRANILAC: Prema praviliniku vašem o sistematizaciji, samo tri osobe su ovlaštene da izdaju naloge portirskoj službi. Koje su to tri osobe?
SVJEDOK: Ne znam stvarno šta ste me pitali.
BRANILAC: Pa, ‘aj’ prevešću još jednom. Postoji portirska služba u Domu zdravlja Prijedor. Ko je, prema pravilniku o sistematizaciji, ovlašten da im izdaje naloge, prema pravilniku, ne faktički?
SVJEDOK: Pa, oni pripadaju pravnoj službi, po sistematizaciji.
BRANILAC: Po funkciji, nemojte mi službu.
SVJEDOK: Pa, pravnik u pravnoj službi, shvatate.
BRANILAC: Jesam li ja u pravu da prema vašem pravilniku po funkciji koje izdaju naloge portirima jesu direktor, načelnik te pravne službe i vi kao glavna sestra, jedine tri osobe u Domu zdravlja Prijedor? Ne znate ni to?
SVJEDOK: Da, ne znam.
BRANILAC: A sad kad govorim o pravilniku o sistematizaciji, na strani 16. ovog pravilika su vaše obaveze sve propisane. Znači, šta su vaše sve obaveze. I sad, jedna od vaših obaveza jeste da ste odgovorni za sredstva rada u Domu zdravlja Prijedor.
SVJEDOK: Pa, to sam sad objašnjavala, za EKG aparate, za tlakomjere…
BRANILAC: Pa, jeste li onda i za frižider odgovorni?
SVJEDOK: Pa…
BRANILAC: Je li to sredstvo rada HES-a?
SVJEDOK: Pa, sredstvo rada jeste, ali, shvatate…
BRANILAC: Jeste li onda vi onda po pravilniku odgovorni za njega?
SUDIJA: Odgovorite sa da ili ne.
SVJEDOK: Odgovorna sam, odgovorna sam, ne znam kako, u kom smislu, neću ga odnijeti kući, on pripada toj kući.

BRANILAC: Prema praviliniku, vaša obaveza je da se starate o primjeni procedura u Domu zdravlja. Je l’ piše tako u pravilniku Doma zdravlja?
SVJEDOK: Pa, ne znam šta bih vam odgovorila na to. Ne znam.
BRANILAC: Pa, evo, ovo što sam vas maloprije pitao za koja su tri lica odgovorna, isto strana 54. istog vašeg pravilnika. Znači, kad su u pitanju portiri i opis njihovih obaveza, „obavljaju druge poslove u skladu sa svojom stručnom spremom i radnim sposobnostima a po nalogu načelnika službe” – misli se na ovog načelnika službe za opšte, pravne i kadrovske poslove – „glavne sestre i direktora“. Je li vam ta odredba poznata?
SVJEDOK: Ne znam šta bih vam rekla. Nije.
BRANILAC: Nije? Dobro, nemam više pitanja.

SUDIJA: Evo, ima sud nekoliko pitanja. Ovako, kažite nam, prije vas je bila glavna sestra, rekli ste Pijak Milica. Rekli ste da postoji neko uvođenje kad neko dolazi na to radno mjesto. Da li je ona vas uvodila u taj proces rada i koliko je to vremenski trajalo?
SVJEDOK: Pa, vremenski nije dugo, nekih sat vremena.
SUDIJA: Sat vremena?
SVJEDOK: Da.
SUDIJA: Vama je branilac pokazao obrazac koji se popunjava tom prilikom, a on podrazumjeva da ste vi upoznati sa tim nekim procedurama I, evo, neka me branilac ispravi, mislim da ima 96, rekli ste, procedura. Je l’ vas ta Milica Pijak upoznala sa tim svim procedurama i jeste li imali objektivno mogućnost da se upoznate sa svim procedurama i jesu li one vama od ranije poznate?
SVJEDOK: Ne, ne, meni su od ranije poznate procedure, iz razloga što su u obavezi svi zaposleni da prate procedure.
SUDIJA: Dobro, jesu vam poznate sve te procedure, njihov je veliki broj?
SVJEDOK: Ne baš sve. Većina jeste, ali neke s kojima nemam svaki dan dodira i…
SUDIJA: Jeste ikad pročitali sve te procedure ili niste, ili ste neke zaobišli?
SVJEDOK: Pa, nisam sve pročitala.
SUDIJA: Niste sve pročitali?
SVJEDOK: Nisam.
SUDIJA: Jeste upoznati sa ovim pravilnikom? Evo, vrlo često se govori, spominje jedan pravilnik, između ostalih. Vama se navodi opis vašeg radnog mjesta. Jeste li imali prilike da se upoznate sa tim pravilnikom i da pročitete šta su vaše obaveze ?
SVJEDOK: Pa, da, nekada davno, jedan kratak…
/…/ SUDIJA: Evo, imali smo prilike, branilac je pokazao i taj obrazac vezano, kojim se verifikuje da ste vi upoznati sa svim ovim procedurama. Je li popunjen takav obrazac, je li potpisan i od koga je potpisan i kome je on dostavljen?
SVJEDOK: Pa, mislim da nije, za mog znanja, ja ne znam. Mislite o meni, kad sam ja…?
SUDIJA: Da, kad vi preuzimate dužnost od Milice Pijak, znači, imamo obrazac koji je potrebno popuniti, ovjeriti nekim potpisom i dostaviti kome da ste vi upoznati sa svim ovim procedurama. To je taj neki momenat zvanični, da kažemo, primopredaje. Imamo te neke prateće propise kojima je regulisana sama ta procedura kako se to radi?
SVJEDOK: Ne, za mog znanja ne. Ja nisam vidjela.
SUDIJA: Za vašeg znanja ne. Znači ne postoji nikakav tamo neki obrazac da ste izvršili primopredaju i da ste vi glavni tehničar ili glavna sestra?
SVJEDOK: Ne.

BRANILAC: Jesam li ja u pravu da postoji deset procedura koje se direktno odnose na vas kao glavnu sestru i na vaše obaveze?
SVJEDOK: Pa, svakako, pretpostavljam da postoje, al’ shvatite da u tom periodu nije…
BRANILAC: Pa, jeste li pročitali?
SVJEDOK: Pa, nisam sve.
BRANILAC: Pa, i danas ste glavna sestra, jeste li ih danas pročitali?
SVJEDOK: Da, Pa, ne znam šta bih vam rekla, nisam.

*** /”BRANILAC: Zašto je ovo bitno? Bitno je zbog 2021. godine i to je ono što smo tražili da sud zatraži tu informaciju od Doma zdravlja da li je ovakvo ovlaštenje doneseno ili nije. Osoba koja je bila u obavezi da to ovlaštenje donese za 2021. godinu je saslušavana u ovom predmetu na glavnom pretresu, Dušanka Smiljanić, kao svjedok optužbe, i koja je tad, tom prilikom, pod zakletvom potvrdila da je donijela ovakvo i potpisala ovakvo ovlaštenje za 2021. godinu, koje mi do danas nismo vidjeli, niti smo ga dobili.” – Osnovni sud u Prijedoru, glavni pretres, 25.10.2023. godine, izvođenje materijalnih dokaza odbrane – napomena K.P./

/nastaviće se/

Katarina Panić – prijedordanas.com

EKSKLUZIVNO – Serijal tekstova: Iz sudnice o slučaju 1.342 vakcine prijedorskog Doma zdravlja

Prvi dio – Uvodna riječ odbrane

Drugi dio – Svjedočenje Dijane Đerić

Treći dio – Svjedočenje Sandre Kusonjić

Četvrti dio – Svjedočenje Dušanke Smiljanić – 1. dio

Peti dio – Svjedočenje Dušanke Smiljanić – 2. dio

Šesti dio – Svjedočenje Aleksandra Škorića

Sedmi dio – Svjedočenje Milana Knjeginjića

Osmi dio – Svjedočenje Aleksandre Bašić

Deveti dio – Svjedočenje Dalibora Lajića

Deseti dio – Svjedočenje Draška Brezičanina

Jedanaesti dio – Svjedočenje Milenka Jokića

Dvanaesti dio – Svjedočenje Miroslava Senića

Trinaesti dio – Svjedočenje Željka Trninića

Četrnaesti dio – Svjedočenje Biljane Stjepanović