Načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Prijedor Milica Otković nije kriva što nisu upotrijebljene 1.342 doze vakcine “sputnjik ve” protiv kovida 19 tokom epidemije virusa korona, odlučio je prijedorski Osnovni sud.

Nakon današnje objave presude, postupajući sudija Nebojša Manojlović rekao je da je glavni pretres trajao gotovo godinu dana, da je saslušan veliki broj svjedoka i izveden ogroman broj materijalnih dokaza, te da je postupak pokazao da je u vrijeme virusa korona bilo sistemskih i organizacionih propusta u Domu zdravlja.

“Kroz svjedočenja je utvrđena i odgovornost lica koja nisu obuhvaćena ovim postupkom, a bila su obuhvaćena disciplinskim postupkom Doma zdravlja Prijedor. Niz nedorečenosti pokazao je da Dom zdravlja Prijedor nije bio na nivou, posebno kad je riječ o glavnoj medicinskoj sestri, menadžmentu i rukovodiocima nekih službi”, naveo je Manojlović.

Izricanju presude prisustvovali su Otkovićeva i njen branilac Savan Zec, te predstavnici OEBS-a i medija.

Sud je oštećenu stranu – Republiku Srpsku uputio na parnični postupak za nadoknadu štete koja je procijenjena na 45.010 KM.

Okružno javno tužilaštvo Prijedor je u oktobru 2021. godine podiglo optužnicu protiv Otkovićeve za krivična djela nesavjestan rad u službi i nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije i donijelo naredbu o obustavi istrage protiv drugog lica obuhvaćenog istragom, S.J. iz Prijedora.

U prijedorskom Domu zdravlja 12. aprila 2021. godine privremeno je obustavljeno vakcinisanje stanovnika protiv kovida 19, budući da je došlo do prekida hladnog lanca u zamrzivaču u kojem su čuvane 1.342 doze vakcine “sputnjik ve”.

Krivični postupak počeo je izjašnjenjem optužene o krivici 1. februara prošle godine i od 13. decembra prošle godine do danas održano je 10 ročišta, a obrazloženje presude biće stranama u postupku dostavljeno u roku od 30 dana.

SRNA
Foto – ilustracija