Svjedočenje Milenka Jokića

Portal prijedordanas.com u nastavcima donosi izbor izgovorenog pred Osnovnim sudom u Prijedoru tokom krivičnog postupka po optužnici Okružnog javnog tužilaštva /OJT/ Prijedor, iz oblasti privrednog kriminala, protiv načelnice Higijensko-epidemiološke službe /HES/ Doma zdravlja Prijedor Milice Otković zbog neupotrebljivosti 1.342 vakcine Sputnjik Ve i imovinske štete za Republiku Srpsku od 45.010,68 KM.

U prvostepenom postupku Milica Otković je oslobođena krivice.

Danas donosimo dijelove saslušanja svjedoka Milenka Jokića /elektroenergetičar, zaposlen u privatnoj firmi koja se bavi elektro instalacijama/ od 31. maja 2023. godine.

Sudija je Nebojša Manojlović, okružni javni tužilac Sanja Đaković, a branilac Milice Otković je advokat Savan Zec.

BRANILAC: Ja bih vas prvo pitao je li poznajete ovu gospođu koja sjedi pored mene?
SVJEDOK: Da.
BRANILAC: Kako se ona zove?
SVJEDOK: Milica Otković.
BRANILAC: Sad vam je citiran ovaj dio vašeg zapisnika iz istrage gdje vi objašnjavate kako ste vi dana 27.08.2020. u Domu zdravlja pričali sa Milicom Otković i objašnjavali njoj karakteristike tog uređaja UPS kojeg montirate tog dana. To vam je sad citirano, je li to istina?
SVJEDOK: Ja ne znam da sam to spomenuo da sam taj dan bio sa njom.
BRANILAC: Evo, ja ću vam citirati, to je vaša izjava iz istrage, sad vam je pročitala tužiteljica, a pročitaću vam i ja. Znači, pitanje za vas, u svojstvu svjedoka, 19.04.2021, strane nisu numerisane, ali to je strana 3, gornji dio stranice. Znači: “/…/ Instaliranju navedenog uređaja prisustvovala pomenuta Otković Milica kojoj sam i objasnio način rada navedenog UPS uređaja i demonstrirao kako uređaj funkcioniše kada nestane električne energije na način da sam pomenuti frižider uključio u UPS uređaj, UPS uključio u utičnicu pa je bila pod naponom, a nakon par minuta UPS isključio iz utičnice pri čemu je UPS nastavio da radi, odnosno da daje električnu energiju frižideru koji je i dalje radio.” Inače, to je što se tiče dana 27.08. Je li ostajete vi kod ove tvrdnje?
SVJEDOK: Datuma se sad ne mogu sjetiti. Tad je račun izdat tog datuma. Da li je to bilo taj dan ili dan prije, sad to zaista ne mogu potvrditi.
BRANILAC: Ali ovaj događaj ostajete kod tvrdnje da se ovako sve izdešavalo kako ste u ovoj izjavi iz istrage opisali, ovo sad što sam vam sad citirao?
SVJEDOK: Da sam demonstrirao kako to funkcioniše?
BRANILAC: Otković Milici i njoj objašnjavali?
SVJEDOK: Doktorica je bila prvi put kad sam ja gledao tamo taj frižider koja je snaga i kako to funkcioniše.
BRANILAC: Ne, ne ovdje govorimo 27.08. kad ga montirate, evo, sad sam vam citirao, sve ovo što ste objašnjavali Otković Milici, to ste izjavili u istrazi. Ja vas pitam danas je li to istina i je li ostajete kod toga? Jednostavno je pitanje.
SVJEDOK: Da, da, sad samo da se sjetim da li je datumski to odgovaralo pošto je račun tad izdan, ne mogu se sjetiti.
BRANILAC: Nebitno datumski. Tog dana, evo bez datuma, tog dana kad ste montirali taj uređaj u Dom zdravlja Prijedor, jeste li tog dana vidjeli Otković Milicu, razgovarali sa Otković Milicom i davali sva ova objašnjenja i instrukcije kako ste opisali u zapisniku iz istrage. Eto, nije bitan dan.
SVJEDOK: Doktorici sam objašnjavao, sad, dana se ne sjećam.
/…/ BRANILAC: Ako vam ja kažem da je Otković Milica od 24.08. do 07.09. na godišnjem odmoru i da je taj dan, kad vi to montirate, u Neumu na moru, da li ostajete i dalje kod tvrdnje da ste dana 27.08. kad montirate uređaj nju vidjeli i sa njom pričali u Domu zdavlja?
TUŽILAC: Prigovaram na ovakvo ispitivanje. Prezentuje činjenice, pa da li svjedok ostaje. Pitate svjedoka da li ostaje kod izjave.
SUDIJA: Unakrsno je. Odbija se prigovor tužioca.
BRANILAC: Ja tvrdim da je tog dana Otković Milica bila u Neumu na moru kad ovaj svjedok montira UPS u Domu zdravlja Prijedor i da je ovo laž da on tog dana u Domu zdravlja u Prijedoru razgovara sa Otković Milicom. Je li ja lažem ili govorim istinu?
SVJEDOK: Ja se sad ne sjećam datuma, ja sam sa doktoricom razgovarao, prezentovao rad UPS, datuma se ne mogu sjetiti.
BRANILAC: Da li vam je neko sugerisao da prilikom davanja ove izjave u istrazi kažete da ste ovog dana razgovarali sa Otković Milicom?
SVJEDOK: Ne
BRANILAC: Zašto onda spominjete za ovaj dan, vezano za montažu uređaja, Otković Milicu i opisujete ovaj događaj na način na koji se on nije desio?
SVJEDOK: Ja sam objašnjavao, doktorica je upućena bila.
BRANILAC: Ne. Slušajte me dobro, citirao sam vam sad. Vi govorite da tog dana kad montirate ovaj uređaj, sve ovo pričate i objašnjavate Otković Milici. Ja tvrdim da tog dana Otković Milica nije u Prijedoru i da ovo nije istina i zato tražim od vas da pojasnite zašto ste spominjali Otković Milicu u vezi ovog, u vezi ove montaže i silna ova priča, ova obavještenja, upućivanja, kad Otković Milica tog dana uopšte nije bila u Prijedoru. Što ste to govorili u istrazi?
SVJEDOK: Datuma se ne mogu sjetiti, ali znam da sam objašnjavao da to ne može ništa drugo, jer sam vidio da ima tamo i kuvalo na prozoru, da se ne može ništa drugo uključivati. Datuma se ne mogu sjetiti.

BRANILAC: E, sad ja sam vam citirao početak ove vaše izjave iz istrage, pa bi’ ponovo taj dio samo da naglasim. Znači, vas je 23.08.2020. po ovoj izjavi kontaktirala direktor Dom zdavlja Prijedor Popović Slavica “koja me pitala za prijedlog rješenja neprekidnog napajanja strujom frižidera marke Firmed u kom će se čuvati vakcine protiv kovida 19”. 23.08.2020.? Možete li nam objasniti, s obzirom da na ovaj dan, 23.08.2020., vakcine protiv kovida nisu u upotrebi nigdje na planeti zemlji, otkud 23.08. priča o vakcinama protiv kovid 19? One ne postoje u tom momentu na planeti zemlji u upotrebi.
SVJEDOK: Ne znam. Vakcine su bile u priči, a sad da li je kovid, sad ne znam.
BRANILAC: Ali vi izričito govorite da Popović Slavica sa vama priča o frižideru u kom će se čuvati vakcine protiv kovida 19 kojih tada u upotrebi nema nigdje na svijetu? Možete li to objasniti otkud to u ovoj vašoj izjavi iz istrage?
SVJEDOK: Ne znam.
BRANILAC: Je li vam poznato da su prve vakcine protiv kovida 19 na svijetu upotrijebljene tek 08.12.2020. u SAD?
SVJEDOK: Ne znam.

BRANILAC: Sad bi’ se ja vratio na jedan dio vaše izjave /…/. Znači, ovo je razgovor koji obavljate sa sestrom, ne sa direktorom Doma zdravlja. “Ta medicinska sestra mi je na moje pitanje kako kontrolišu unutrašnju temperaturu zamrzivača, što je, po meni, najmjerodavnije da li nešto radi ili ne radi, pokazala da u frižideru Frimed postoji uređaj koji mjeri temperaturu i ima mogućnost dojave na telefon u slučaju da temperatura bude izvan zadanih parametara. Kada sam je pitao da li takav uređaj postoji u zamrzivaču Beko u kom su se nalazile vakcine i koji se pokvario, ista je samo slegnula ramenima, te mi na to nije dala odgovor.” E, sad me interesuje kako se zove, je li vi znate kako se zove taj uređaj koji vi u ovoj izjavi opisujete?
SVJEDOK: On je meni pokazao u frižideru tom Frimed ima kao telefon neki uređaj kojim mjeri temperaturu i da javlja…
BRANILAC: Na telefon?
SVJEDOK: Da.
BRANILAC: A je li vam poznato da ti uređaji u Domu zdravlja nisu u funkciji od 2018. i da nisu ni u jednom frižideru? Koji vi sad opisujete da ga vidite 2021. u frižideru marke Frimed? Tri godine prije toga nisu u upotrebi.
SVJEDOK: Ja sam to vidio.
BRANILAC: Vi ste to vidjeli?
SVJEDOK: Da.
BRANILAC: Ostajete kod te tvrdnje?
SVJEDOK: Da.

BRANILAC: E, sad da dođemo do onoga, onih 100 frižidera, 5.000 KM, evo, opet: “Dana 14.04.2021.”, to je zadnja stranica, “u razgovoru sa direktorom Javor Slobodanom i Đerić Dijanom istima sam rekao da je najmjerodavniji nadzor nad kontrolom temperature tj. čuvanja vakcina monitoring uređaj koji može kontrolisati unutrašnju temperaturu do 50 frižidera/zamrzivača istovremeno i da košta oko 3.500 KM. Je li to sad ovo što ste danas pričali 5.000 i 100 frižidera?
SVJEDOK: Tu ima više tih nekih uređaja i kombinacija.
BRANILAC: A znači ima i tih od 5.000 za sto frižidera?
SVJEDOK: Tako su meni rekli, u telefonskom razgovoru, firma koja to postavlja i montira.
BRANILAC: A šta je sad tačno, je li ovo danas od 5.000 i 100 ili ovo iz prošle godine 3.500 i 50 frižidera?
SVJEDOK: Pa ne mogu se sjetiti, znate kako, ne mogu se sjetiti tačno šta je bilo, prošlo je puno vremena. /…/ Bila je priča da ima taj neki uređaj koji može pratiti 100 frižidera koji košta 5.000, ovaj 3.500 prati 50 frižidera i tako dalje.

BRANILAC: Eh, sad bi’ vas samo pitao nešto u vezi ovih vaših ponuda. /…/ Pokazujem svjedoku njegovu ponudu, ovo je dokaz iz optužnice, znači ponuda br. 21/20 od 24.08.2020. koja se odnosi na ovaj UPS, vaša ponuda, odnosno vaše firme, na ukupni iznos od 1.866 KM. Je li to ta ponuda od 24.08?
SVJEDOK: Vjerovatno da.
SUDIJA; Vjerovatno ili jeste?
SVJEDOK: Da,
BRANILAC: E, sad, pošto postoji još jedna ponuda br. 24/20 od 27.08.2020. za istu stvar odnosno izvinjavam se, ovo je ponuda, a ovo račun, samo da to prezentujemo, da li ovaj račun se odnosi na ovu pnudu od 24.08.2020., isto dokaz iz optužnice, znači ponuda je 24., račun je 27., ispravljam se?
SVJEDOK: Jeste.
BRANILAC: Hoćete nam objasniti, s obzirom da je ovdje predloženi svjedok trebao je biti danas Senić Miroslav, od kog ova firma u Banjaluci kupuje taj UPS, pa onda preprodaju vama, vi Domu zdralja, s obzirom da je to Senićeva firma prodala ovima u Banja Luci za 455 KM, onda vi prodajte za 1.866, pa hoćete li objasniti ovu razliku od 1.300 KM od Banjaluke dovde?
SVJEDOK: Niste tu cifru dobro rekli. To je bez PDV-a 470, a ovo je sa PDV-om, tu ste malo uvećali.
BRANILAC: Ovdje je bez PDV 1.595.
SVJEDOK: Da.
BRANILAC: A Senić tvrdi da je prodao Banjaluci za 455?
SVJEDOK: Ja ne znam pošto je on prodao Banjaluci.
TUŽILAC: Ja opet prigovaram. Kakve veze ima to sa predmetom postupka, cijena, kada je uređaj…
BRANILAC: Ima, kredibiliet ovog svjedoka, da li je ovaj svjedok koristio vrijeme korone da zaradi ekstra profit od 1.000 maraka, kredibilitet svjedoka.
SUDIJA: Da li svjedok govori istinu ili ne govori istinu.
BRANILAC: Da li se svjedok okoristio krizom i koronom radi zarade ekstra profita, kredibilitet svjedoka.
TUŽILAC: Ja opet prigovaram.
SUDIJA: Izvolite, branioče, nastavite.
BRANILAC: Ja sam pitao, da je razlika od 1.000 i više, 1.300 KM od Banjaluke do Prijedora, kako nastaje tolika razlika?
SVJEDOK: Ja sam dao ponudu i ja nastojim, kad ja pogađam poslove, naravno, da firma zaradi. Da li je još neko davao ponudu, ja ne znam, ja sam dao ponudu, ponuda prošla, ja sam posao završio.

/nastaviće se/

Katarina Panić – prijedordanas.com

EKSKLUZIVNO – Serijal tekstova: Iz sudnice o slučaju 1.342 vakcine prijedorskog Doma zdravlja

Prvi dio – Uvodna riječ odbrane

Drugi dio – Svjedočenje Dijane Đerić

Treći dio – Svjedočenje Sandre Kusonjić

Četvrti dio – Svjedočenje Dušanke Smiljanić – 1. dio

Peti dio – Svjedočenje Dušanke Smiljanić – 2. dio

Šesti dio – Svjedočenje Aleksandra Škorića

Sedmi dio – Svjedočenje Milana Knjeginjića

Osmi dio – Svjedočenje Aleksandre Bašić

Deveti dio – Svjedočenje Dalibora Lajića

Deseti dio – Svjedočenje Draška Brezičanina

Jedanaesti dio – Svjedočenje Milenka Jokića

Dvanaesti dio – Svjedočenje Miroslava Senića

Trinaesti dio – Svjedočenje Željka Trninića

Četrnaesti dio – Svjedočenje Biljane Stjepanović