Uvodna riječ odbrane

Portal www.prijedordanas.com u nastavcima donosi izbor izgovorenog pred Osnovnim sudom u Prijedoru tokom krivičnog postupka po optužnici Okružnog javnog tužilaštva /OJT/ Prijedor, iz oblasti privrednog kriminala, protiv načelnice Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Prijedor Milice Otković zbog neupotrebljivosti 1.342 vakcine Sputnjik Ve i imovinske štete za Republiku Srpsku od 45.010,68 KM.

Mediji prate pravosudni proces počev od 15. aprila 2021. kada je OJT Prijedor donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv Slobodana Javora i Milice Otković zbog osnova sumnje da su izvršenjem krivičnih djela doveli do neupotrebljivosti vakcina, preko podizanja optužnice protiv Otkovićeve i obustave istrage protiv Javora, pa do suđenja.

Postupajući sudija Nebojša Manojlović konstatuje “da današnjem ročištu prisustvuje sudijski pripravnik Vladimir Savić, kao i predstavnik medija, Katarina Panić, pa s obzirom da ćete vi izvještavati o ovom postupku, moja je obaveza da vas upozorim da možete izvještavati o samom toku postupka, ali u javnost ne smijete iznositi sadržaj iskaza koji će današnji svjedoci iskazivati pred sudom, jer imamo još svjedoka koji nisu saslušani, tako da je nepoželjno da se njihovi iskazi nađu u javnosti, ali što se tiče samog toka postupka i samog procesa, vi možete o tome upoznati, ročište će biti javno, neće u tom pogledu biti prepreka.”

Kako je saslušanje svjedoka okončano na junskom, a sudskih vještaka na julskom ročištu, tako od tada više nema prepreka za objavljivanje sadržaja njihovih iskaza. Međutim, procjena novinara bila je da se s time ne počne tada, nego po okončanju prvostepenog postupka /izjašnjenje o krivici 1. februara 2022, deset ročišta za glavni pretres od 13. decembra 2022. do 22. novembra 2023. i izricanje presude 27. novembra ove godine/. Odlukom Osnovnog suda Otković je oslobođena krivice i u roku od 30 dana od izricanja presude očekuje se taj dokument s obrazloženjem.

Milicu Otković zastupa advokat Savan Zec koji će tokom postupka u više navrata isticati, kako kaže, površnost i paušalnost na brzinu pisane optužnice, ukazivati na politički kontekst slučaja, kao i pozivati se na dokumente iz drugog tužilačkog spisa /istrage vođene protiv u to vrijeme osumnjičenog Slobodana Javora/, koji idu u korist optužene, a koje tužilaštvo nije koristilo kao dokaze u ovom postupku.

Danas donosimo dijelove uvodne riječi odbrane, iznesene na ročištu 13. decembra 2022. godine.

„… dolazimo do suštine ovog predmeta. Nije to ni frižider, ni zamrzivač, niti UPS uređaj. Suština predmeta leži u odgovoru na pitanje gdje je bio portir Doma zdravlja Prijedor u periodu od 39 minuta da uključi manuelni agregat zbog prekida snabdijevanja električnom energijom. Odgovor na ovo pitanje se nalazi u zajedničkoj izjavi portira Branislava Vukaljevića, Vladimira Šalabalije i Nikole Gvozdenovića od 24. maja 2021. godine koja se nalazi u tužilačkom spisu, a nije navedena kao dokaz u optužnici. I ta izjava glasi: ’… izjavljujemo da smo prekinuli sa noćnim radom 2. novembra 2020. godine, iz razloga što smo usmenim putem obavješteni od strane načelnika pravne službe Aleksandra Škorića da to više ne radimo…’

Prema Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Doma zdravlja Prijedor … opis poslova portira: ’Obavlja i druge poslove u skladu sa svojom stručnom spremom i radnim sposobnostima, a po nalogu načelnika Službe, Glavne sestre i direktora’. Dana 12. aprila 2021. godine načelnik Službe za pravne, kadrovske i opšte poslove je Aleksandar Škorić, Glavna sestra je Dušanka Smiljanić, a vršilac dužnosti direktora je Slobodan Javor, koji je bio osumnjičeni u ovom krivičnom predmetu. /…/

Dana 31. maja 2021. godine osumnjičeni Slobodan Javor, u funkciji vršioca dužnosti direktora Doma zdravlja Prijedor, podnosi /…/ inicijativu za pokretanje disciplinskog postupka protiv /…/ Aleksandra Škorića, u kojoj navodi: ’Inicijativu podnosim s obzirom na to da je dana 11/12. aprila 2021. godine došlo do propusta u radu na način da portiri spornog dana nisu obavljali noćni rad, a koji je bio obavezan prema Odluci o radnom vremenu…’ Ova inicijativa nije navedena kao dokaz u optužnici, ali postoji u tužilačkom spisu.

Rješenjem Doma zdravlja izriče se novčana kazna /…/ Aleksandru Škoriću zbog teže povrede radne obaveze. Rješenje potpisuje tada osumnjičeni /…/ Slobodan Javor. Rješenjem Doma zdravlja izriče se novčana kazna Glavnoj sestri Dušanki Smiljanić zbog teže povrede radne obaveze. Rješenje potpisuje tada osumnjičeni /…/ Slobodan Javor. Rješenjem Doma zdravlja izriče se novčana kazna referentu zaštite na radu Daliboru Lajiću zbog teže povrede radne obaveze. Rješenje potpisuje tada osumnjičeni /…/ Slobodan Javor. Rješenjem Doma zdravlja izriče se novčana kazna načelniku HES-a Milici Otković zbog teže povrede radne obaveze. Rješenje potpisuje tada osumnjičeni /…/ Slobodan Javor. Jedino za Slobodana Javora nema rješenja.

Zatim počinje neobičan slijed događaja. Dana 11. oktobra 2021. godine se /…/ objavljuje informacija da je gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović podnio ostavku. …14. oktobra 2021. godine ’Faktor magazin’ objavljuje članak ’Crna magija na prijedorski način – Prijevremeni izbori u gradu na Sani’ u kojem piše: ’Na prijevremenim izborima za gradonačelnika Prijedora SNSD će kandidovati Slobodana Javora…’ /…/ Opštepoznata je činjenica da kandidat za političku funkciju ne može biti osoba protiv koje se vodi krivični postupak. U skladu s tom činjenicom, šest dana nakon informacije koja je objavljena u ’Faktor magazinu’, slijedi donošenje naredbe OJT u Prijedoru o obustavljanju istrage protiv osumnjičenog Slobodana Javora. /…/ …istog dana… OJT Prijedor je podiglo optužnicu protiv Milice Otković. Šta o Milici Otković i njenoj odgovornosti misli OJT u Prijedoru, znamo iz optužnice podignute protiv Milice Otković. A šta misli OJT u Prijedoru o odgovornosti Slobodana Javora, znamo iz naredbe /…/ o obustavljanju istrage protiv osumnjičenog Slobodana Javora. Šta misli OJT u Prijedoru o odgovornosti načelnika Službe za pravne, kadrovske i opšte poslove Doma zdravlja Prijedor Aleksandra Škorića, referenta zaštite na radu Dalibora Lajića i Glavne sestre Dušanke Smiljanić ne znamo, jer nikada nisu ni bili osumnjičeni u ovoj pravnoj stvari. Sve što je izneseno u ovoj uvodnoj riječi ukazuje na očiglednu potrebu i postojanje određenih interesa da Milica Otković neosnovano i neopravdano primi na sebe teret odgovornosti svih drugih osoba koje su bile nadležne i odgovorne za rad portira u Domu zdravlja Prijedor, a koje nisu radile svoj posao na odgovarajući način.“

/nastaviće se/

Katarina Panić – www.prijedordanas.com

EKSKLUZIVNO – Serijal tekstova: Iz sudnice o slučaju 1.342 vakcine prijedorskog Doma zdravlja

Prvi dio – Uvodna riječ odbrane

Drugi dio – Svjedočenje Dijane Đerić

Treći dio – Svjedočenje Sandre Kusonjić

Četvrti dio – Svjedočenje Dušanke Smiljanić – 1. dio

Peti dio – Svjedočenje Dušanke Smiljanić – 2. dio

Šesti dio – Svjedočenje Aleksandra Škorića

Sedmi dio – Svjedočenje Milana Knjeginjića

Osmi dio – Svjedočenje Aleksandre Bašić

Deveti dio – Svjedočenje Dalibora Lajića

Deseti dio – Svjedočenje Draška Brezičanina

Jedanaesti dio – Svjedočenje Milenka Jokića

Dvanaesti dio – Svjedočenje Miroslava Senića

Trinaesti dio – Svjedočenje Željka Trninića

Četrnaesti dio – Svjedočenje Biljane Stjepanović