Svjedočenje Draška Brezičanina

Portal prijedordanas.com u nastavcima donosi izbor izgovorenog pred Osnovnim sudom u Prijedoru tokom krivičnog postupka po optužnici Okružnog javnog tužilaštva /OJT/ Prijedor, iz oblasti privrednog kriminala, protiv načelnice Higijensko-epidemiološke službe /HES/ Doma zdravlja Prijedor Milice Otković zbog neupotrebljivosti 1.342 vakcine Sputnjik Ve i imovinske štete za Republiku Srpsku od 45.010,68 KM.

U prvostepenom postupku Milica Otković je oslobođena krivice.

Danas donosimo dijelove saslušanja svjedoka Draška Brezičanina /u vrijeme predmetnog događaja i u vrijeme saslušanja načelnik službe hitne medicinske pomoći u Domu zdravlja Prijedor/ od 26. aprila 2023. godine. Sudija je Nebojša Manojlović, okružni javni tužilac Sanja Đaković, a branilac Milice Otković je advokat Savan Zec.

TUŽILAC: Da li vam je bilo poznato da portiri ne rade noću u okviru Doma zdravlja?
SVJEDOK: Poznato mi je bilo, ali to niko zvanično nama nije saopštio, pošto smo mi vezani za tu službu i oni nama trebaju.
/…/ TUŽILAC: Da li se vi povodom toga obraćate ikome?
SVJEDOK: Naravno, naravno. /…/ Rukovodstvu, direktoru, pomoćniku direktora, u razgovorima na sastancima. Uglavnom, to se ignorisalo.
/…/TUŽILAC: Kad kažete obraćate se direktoru, ko je tad direktor, u to vrijeme?
SVJEDOK: Slavica Popović je bila tad, a poslije, vrlo kratko je bio gospodin Javor. Ne mogu se sjetiti da sam se baš njemu obraćao, ali znam pomoćniku njegovom, zamjeniku, Dijani Đerić, dok je bila kod nas u posjeti službi, ja sam to njoj govorio, uglavnom nije to naišlo…
/…/ TUŽILAC: I nakon tog odbijanja, više se ne obraćate povodom toga?
SVJEDOK: Pa, ne obraćam se ni danas, ni danas ih nema, ne vrijedi.

TUŽILAC: Da li vam je poznato da li je bio neki dogovor, usmeni, pismeni, sa ovdje prisutnom optuženom načelnicom HES-a da se u slučaju nestanka električne energije u toku noći da pripadnici službe hitne medicinske pomoći obavještavaju bilo koga? Da li su imali obavezu ikakvu? Da li je postojao ikakav dogovor?
SVJEDOK: Ne. /…/ Niti bi taj dogovor mogao da se provede bez direktora, bez znanja direktora ili nekog iz rukovodstva, mislim pomoćnika ili glavne sestre.

BRANILAC: Samo ću prvo u vezi tih imena, prezimena. Vi kažete da ste u novembru, kad se ovo događa i ukida taj noćni rad portira, da ste vi na bolovanju?
SVJEDOK: Taj dan sam otišao na bolovanje, pošto sam dobio kovid, i od glavne sestre /službe hitne pomoći Radmile Gnjatović/ sam obaviješten da imaju problem u službi. /…/ Ona me obavještava da je čula od portira pred kafićem da joj je on mahnuo i rekao, evo, od večeras mi ne pokrivamo noću, što je nas iznenadilo. Nas niko zvanično obavijestio, znači, niko nas zvanično nije obavijestio niti održao sastanak. Ja sam kontaktirao glavnu sestru /moje službe/ da li je ona obaviještena zvanično. /…/ Ona me obavještava o svemu, pa i o tome, pošto je to bila važna stvar za našu službu.

BRANILAC: Koje vi vakcine držite u vašim prostorijama?
SVJEDOK: Pa, držimo vakcine protiv tetanusa, antiserum protiv tetanusa i antiserum protiv zmijskog otrova.
BRANILAC: I jesam li ja u pravu da je taj agregat, kakav god bio, da su na njega isključivo u Domu zdravlja bili priključeni frižideri sa vakcinama u HES-u i u vašoj ovoj prostoriji hitne službe?
SVJEDOK: Ja to ne znam, trebalo bi da je tako, ali ja ne znam da li je još šta bilo priključeno.
BRANILAC: Dobro, ako ne znate za druge, ali znate da je taj frižider koji se nalazi u vašim prostorijama, gdje stoje vaše vakcine, da on jeste spojen sa tim agregatom?
SVJEDOK: Jeste, da, znali smo za to i trebao nam je. Nama je trebao i agregat i portir, nama je to trebalo. Ja i doktorica Otković nismo to mogli da riješimo, znači, to je trebao neko ko je, takva nam je služba bila, Dom zdravlja je tako ustrojen da bez direktora načelnici službe nisu baš nešto moćni.

BRANILAC: E, sad, kad ste se vi vratili sa bolovanja tog, ne znam kolko ste bili na bolovanju?
SVJEDOK: 21 dan.
BRANILAC: Jeste li ikad o tome pričali sa Aleksandrom Škorićem ili niste?
SVJEDOK: Sa njim ne. Ne smatram ga ozbiljnim za takve stvari. /…/ Mislim da on ni ne bi mogao to raditi bez direktora i da on nije mogao ukinuti portirsku službu bez direktora, to daleko od toga, ali mogao je da nas obavijesti, da mi znamo, da se pripremimo kao što je mogao i HES da obavijesti i trebao je da obavijesti, obavezno.
BRANILAC: Uglavnom, nikom to zvanično obavještenje nije došlo?
SVJEDOK: Ništa to nema. To je jedna praksa loša naše ustanove koje se mnoge stvari usmeno i zato ja ne znam, doktorica Otković zna, da li je njoj neko iz rukovodstva usmeno rekao da su oni pokriveni sa nama. To nije nikakav problem. Ja ću vam sad, ne znam da li vam to nešto znači, ja ću vam dati ovo uputstvo koje je moglo biti ranije, znači, da je neko htio od rukovodstva, ne, mi to ne možemo riješiti, evo, to možete pročitati, to je taj dan, kad se desio taj incident sa tim, nama je stiglo u službu od glavne sestre, znači, to je moglo biti i ranije i nije nikakav problem da moj tehničar koji je uvijek budan nazove glavnu sestru u slučaju…
SUDIJA: Hoćete biti ljubazni da pročitate javno, pred sudom, da pročitate to uputstvo?
BRANILAC: Evo, samo vi objasnite sudu šta je ovo i kad je ovo vama dato?
SVJEDOK: Evo, ovaj datum piše ovdje, znači, taj dan kad je došlo do tog incidenta, onda smo mi negdje oko podne, glavna sestra je tada, a tu ima i datum, 12.04. /2021/ je to bilo, tad je stiglo nama da to obavještenje na našu ploču kojim će tehničari dobiti uputstvo.
BRANILAC: I to taj dan vi dobijate nakon tog incidenta?
SVJEDOK: Nakon incidenta, da bi u slučaju, ako bi se šta desilo, evo, ovako piše na njemu: “Poštovani, prilikom nestanka električne energije u noćnim satima u trajanju dužem od 15 minuta fiksni medicinski tehničar koji se zatekne u službi tada obavještava glavnu sestru ustanove o nestanku električne energije na broj telefona…”
BRANILAC: Ako možete samo dati da vidim.
SVJEDOK: Može. To sam kopirao i to sad stoji kod nas na ploči, ali od tog dana, a moglo je i prije. Ne znam zašto nije prije, mi se nismo nikada bunili da pomognemo bilo kojoj službi, ako to bude potreba.

BRANILAC: Jesam li u pravu da je sad, poslije ovog incidenta, Dom zdravlja nabavio agregat koji je automatski?
SVJEDOK: Tako je, automatski, ali trebalo je vremena da on postane automatski. Mislim, u slučaju da se ne uključi, pa i danas nije baš tako siguran, uglavnom, sad bi moglo se uključiti, mi nemamo portire, ali ima Dom zdravlja. Poslije su nam razdvojili tako da mi i dalje nemamo, ali oni budu u ustanovi, tako da bi oni sad uključili.

BRANILAC: Sad samo još jedno, ako se sjećate, znači, tog momenta kad Popović Slavica prestaje 2021. biti direktor i kada dolazi kao VD Slobodan Javor, a to je negdje mart mjesec 2021. Je l’ vi tad radite, jeste na radnom mjestu?
SVJEDOK: Tad sam radio.
BRANILAC: Jesam li ja u pravu da je početkom aprila napravljen jedan zajednički sastanak VD direktora Doma zdravja Prijedor i načelnika svih službi na kom su oni trebali njemu da iznesu svoje neke probleme u radu i kako ustanova funkcioniše?
SVJEDOK: Sjećam se tog satanka, to bude obično kad bude direktor novi, onda satanak, pa se mi predstavimo. Uglavnom, to je čisto formalno.
BRANILAC: Jesam li ja u pravu da je takav sastanak i ovaj put bio kad je Slobodan Javor došao na tu poziciju?
SVJEDOK: Ja ne znam kad je bio, ali je bio.
/…/ BRANILAC: I jesam li ja u pravu da na tom sastanku niko nije spomenuo pitanje noćnog rada portira?
SVJEDOK: Pa, to nije sastanak tog tipa, to je upoznavanje direktora, da se upozna sa službama, kako funkcionišemo, kako se tad predstavlja. Direktor nije bio iz zdravstva, on je stvarno bio vrlo kratko, tako da je trebalo vremena da se on upozna. Mi smo imali ustrojen jedan način rada koji je on preuzeo i ja ne mogu ništa reći, da sam mogao sa njim nekako kontakt…
BRANILAC: A nije se niko na tom sastanku požalio, direktore imamo problem gorući, takav?
SVJEDOK: Pa, na tom nije. On nije ni nešto probleme tad ni očekivao, jer se predstavio nama…
/…/ BRANILAC: Da li je bio od novembra 2020. do aprila 2021. ijedan zvanični sastanak na kom je bilo ko to pitanje istakao i da se o tom raspravljalo?
SVJEDOK: Ne. Ja direktora Slavicu Popović sam vidio dan prije nego što sam se razbolio, iza njene smjene, ja poslije nisam imao nikakav sastanak sa njom, nikakav, to znam sigurno pošto je ona izbjegavala te sastanke i nije, praktično…
BRANILAC: I ne samo vi. Jesam li ja u pravu da od novembra, kad prekida se ovaj noćni rad portira, pa sve do ovog incidenta, nikakav stastanak u Domu zdravlja povodom tog noćnog rada portira i tih problema nije održan?
SVJEDOK: Ne znam među njima. Ja nisam prisustvovao tom sastanku.
BRANILAC: Ali niste ni čuli da je bilo takvog sastanka?
SVJEDOK: Ne. Oni su imali, to je služba koju vodi pravnik, da li su oni, šta su, kako su, sa tim portirima, mi smo to uglavnom negodovali i stvarno govorimo treba nam portir, kad vidimo nekog od njih, ustvari, direktora i zamjenika direktora. I upoznati su oni bili sa tim, a druge službe, stvarno ne mogu reći, jer to niko nije zvanično ni obavijestio.
BRANILAC: A ovo je, evo, zvanični vid obavještavanja, znači, da vam neko nešto donese na papiru i da vi to onda pročitate i okačite na oglasnu tablu?
SVJEDOK: To i sad ima na oglasnoj tabli, iako to, po novoj proceduri, praktično ne piše u proceduri, ja nisam dao da se to skloni, nek’ stoji, nije nama teško nazvati nekog, samo da je neko to htio da uradi.

/nastaviće se/

Katarina Panić – prijedordanas.com

EKSKLUZIVNO – Serijal tekstova: Iz sudnice o slučaju 1.342 vakcine prijedorskog Doma zdravlja

Prvi dio – Uvodna riječ odbrane

Drugi dio – Svjedočenje Dijane Đerić

Treći dio – Svjedočenje Sandre Kusonjić

Četvrti dio – Svjedočenje Dušanke Smiljanić – 1. dio

Peti dio – Svjedočenje Dušanke Smiljanić – 2. dio

Šesti dio – Svjedočenje Aleksandra Škorića

Sedmi dio – Svjedočenje Milana Knjeginjića

Osmi dio – Svjedočenje Aleksandre Bašić

Deveti dio – Svjedočenje Dalibora Lajića

Deseti dio – Svjedočenje Draška Brezičanina

Jedanaesti dio – Svjedočenje Milenka Jokića

Dvanaesti dio – Svjedočenje Miroslava Senića

Trinaesti dio – Svjedočenje Željka Trninića

Četrnaesti dio – Svjedočenje Biljane Stjepanović